Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна, Лимар Оксана Анатоліївна.
Дата: 29 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/11/29/dogovir-pro-splatu-alimentiv-na-utrimannja-ditini.htm
суспільство, 29 листопада 2018

Договір про сплату аліментів на утримання дитини

Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна, Лимар Оксана Анатоліївна.

Останнім часом надзвичайно актуальним стало питання аліментів, в зв’язку з введенням реєстру боржників та посиленням відповідальності для тих, хто ухиляється від утримання дітей. Тому, все частіше в нотаріальній практиці трапляється, коли батьки укладають аліментний договір, яким встановлюють розмір, строки та порядок виплати аліментів на утримання дитини.

Приведемо, основні тези  суті та змісту такого договору.

Аліменти(від лат.alimentum— харчі, продовольство)— це обов'язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім'ї інших, які потребують цього. Проводяться або за згодою, або в судовому порядку. Найпоширенішим є утримання батьками неповнолітніх і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, а також утримання дітьми непрацездатних батьків.

Відповідно до ст. 189 Сімейного Кодексу України, укладення цього правочину є правом, а не обов’язком батьків.  Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.Щодо переліку документів, які потрібно надати нотаріусу, то він мінімальний: паспорти сторін, податкові номери, свідоцтво про народження дитини.

В договорі може бути зазначено з ким дитина залишається проживати та де саме.

Розмір аліментів визначається за домовленістю між сторонами. Сума аліментів може визначатись в відсотках від заробітку (доходу), або в твердій грошовій сумі. Мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При недотриманні цього обмеження, передбаченого законодавством, договір про сплату аліментів може бути визнано недійсним у судовому порядку.

При виплаті аліментів у твердій грошовій сумі в умовах високої інфляції неминуче постає питання про їх індексацію, тому сторони мають передбачити індексацію аліментів. Якщо договір не містить положень про індексацію, вона має проводиться в порядку, встановленому законодавством.

Однак, крім визначення основної суми аліментів, батьки будуть все одно зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом, відпочинком тощо). Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно. Про це все також можна зазначити в договорі, щоб уникати непорозумінь.

Відповідно до ст. 179 Сімейного кодексу України, аліменти, одержані на дитину, є власністю Дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані для її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Договором про сплату аліментів може бути визначений і різний порядок сплати аліментів - наприклад шляхом особистої сплати аліментів безпосередньо платником аліментів їх одержувачеві; поштовим або телеграфним переказом аліментів на домашню або іншу вказану одержувачем аліментів адресу; банківським переказом тощо.Але при цьому платнику аліментів завжди варто дбати про наявність документів, які б підтверджували сплату ним аліментів.

Стаття 190 Сімейного кодексу України передбачає можливість припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно. Дана можливість поширюється і на аліментний договір. Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо). Такий договір нотаріально посвідчується і підлягає державній реєстрації. Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

Також в договорі прописується відповідальність за прострочення сплати аліментів, оплати додаткових витрат на дитину, яка повинна відповідати статті 196 Сімейного кодексу України. У разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Як правило, розлучення в сім’ях де є неповнолітні діти ускладнюється питанням аліментів. Але завжди є цивілізований шлях вирішення цієї проблеми. І укладення такого договору нотаріально збереже вам нервову систему, порівняно із судовим спором. Більш детальну інформацію ви можете отримати за адресою: місто Кропивницький, вулиця Гоголя, будинок 95/46, квартира 27, або Місто Кропивницький, вулиця Соборна 7, квартира 37, що є робочим місцем нотаріусів.

1986Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: