Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 2 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/11/02/ukrainske-suspilstvo-zaklikajut-zvilnitisja-vid-gendernih-stereotipiv.htm
суспільство, 2 листопада 2018

Українське суспільство закликають звільнитися від гендерних стереотипів


Запорізькийобласнийблагодійний фонд «ГендерЗед» розпочав інформаційну кампанію #ЗламайСтереотипи. Вона покликана протидіяти гендерній нерівності. Так, у Херсоні, Кропивницькому, Вінниці, Полтаві та Запоріжжі були розміщенібілборди, на яких зображені риси, що вважаються притаманними суто чоловікам або суто жінкам. Також присутній напис «Стереотипи пригнічують. Час звільнитися». Соціальна реклама має на меті привернути увагу українців та українок до проблеми гендерної нерівності. Офіційніхештеги: #ГендернаРівність, #ЗламайСтереотипи.


Існує міф, щов Україні проблема гендерної нерівності та сексизму надумана, отже, не варта уваги. Проте статистика свідчить про інше: українки заробляють на 27% менше від чоловіків, хоча працюють на годину більше. Згідно з даними Світового банку, у гендерному питанні наша країна зараз на 69 місці – і продовжує падати у рейтингу.Високий рівень домашнього насильства, жертвами якого стають переважно жінки, відсутність жінок у владі,стереотипізація жінки як «берегині» та «господарки» – все цехарактеризує Україну як державу, що досить сильно відстає від цивілізованого світу уподоланні гендерної нерівності.


Втім, незважаючи на доступність цих даних,соціологічні опитування доводять, що половина українського суспільства досі не чулапро дискримінацію за ознакою статі. Організатори кампанії вважають, що чим швидше суспільство усвідомить те, що проблема існує – тим швидше ми прийдемо до її вирішення.


«Коли ми говоримо про негативні та руйнівні наслідки гендерної стереотипізації,то  заздалегідь визначені ролі перестають ламати нам життя. Ролі,що раніше були для людства кайданками. І є такими до сих пір. Наприклад, стереотип, що «справжній» чоловік у сім’ї повинен заробляти, а «справжня» жінка посвятити життя хатній роботі і виховуванню дітей – шкідливий для всіх, адже не дозволяє вийти за рамки. Ми хочемо, аби суспільство звернуло увагу на проблемугендерних стереотипів, почало усвідомлюватиі діяти», ­–пояснила мету кампанії гендерна експертка, голова правління громадської організації «Вісь» Світлана Дубина.


«Наша соціальна кампанія не випадково почалася саме у листопаді. Адже у цьому місяці починається всеукраїнська акція «16 днів проти гендерного насильства». В багатьох містах світу розповідатимуть українцям про цю проблему. З кожним роком про неї дізнається все більше людей, але, на жаль, ми досі не бачимо системних змін. Сексизм та дискримінація відчувається на всіх рівнях – від побутового до законодавчого. За інформацію Мінсоцполітики, за минулий рік поліція зареєструвала 60 тисяч заяв про домашнє насильство. 


Сотні випадів закінчилися смертями. І це лише статистика про фізичне насилля. Але ж не варто забувати, що існує також сексуальне, економічне, психологічне насильство та злочини над жінками на окупованих територіях, а також у Збройних силах. Це факти, з якими не можна миритися», – зазначив Ростислав Мілевський, директор фонду «ГендерЗед». 


2487Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: