Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна.
Дата: 2 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/11/02/spadschina-scho-potribno-znati-chas-mistse-vidkrittja-spadschini-ta-stroki.htm
суспільство, 2 листопада 2018

Спадщина, що потрібно знати: час, місце відкриття спадщини та строки

Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна.

Одними з найпоширеніших питань до нотаріуса – є питання спадкування. Рано чи пізно це питання стає перед більшістю громадян. Хочу розповісти вам загальні відомості по цій тематиці, які дозволять не допустити фатальної помилки.

 Отже, що таке спадкування? Згідно українського законодавства спадкування  - це перехід спадщини від фізичної особи, яка померла, до іі спадкоємців.

  Спадщина відкривається в день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Оголошення померлою – це коли, наприклад, немає тіла померлого, але є докази, що людина загинула. Тоді необхідно звернутись до суду і отримати рішення суду про оголошення фізичної особи померлою або про встановлення факту смерті особи в певний час. Після прийняття судом такого рішення необхідно звернутись в  орган державної реєстрації актів цивільного стану та отримати свідоцтво про смерть.  Отже: факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє по свідоцтву про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

  У разі якщо в свідоцтві про смерть спадкодавця зазначено лише місяць та рік або тільки рік смерті, часом відкриття спадщини слід вважати відповідно останній день зазначеного місяця або 31 грудня поточного року.

  Якщо смерть громадянина була зареєстрована на території іншої держави, наприклад, Німеччини, то нотаріусу подається відповідний документ, виданий компетентними органами іноземної держави. І в цьому випадку необхідна його легалізації, а саме проставити апостиль. Якщо ж свідоцтво про смерть видано, наприклад, в Російській Федерації, то міжнародним договором України передбачено, що такий документ приймається без додаткової процедури легалізації. В коротенькій статті неможливо описати всі випадки, коли документ потребує легалізації, коли  - ні. В такому випадку, невідкладно навідайтесь до найближчого нотаріуса для консультації.

   Наступне важливе питання спадкування – визначити місце відкриття спадщини, тому що спадщина оформляється за місцем відкриття, а це є  – останнє місце проживання спадкодавця. Якщо спадкодавець мав декілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

  Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна. Якщо об’єктів нерухомого майна декілька і їх місцезнаходження різне, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження одного із об’єктів цього майна на вибір спадкоємця(ів).

  Місце відкриття спадщини підтверджується: довідкою про реєстрацію/останнє місце проживання виконавчого органу що здійснює реєстрацію,  або іншим документом, що може підтверджувати відповідний факт (домова книга тощо).

  У разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз’яснює спадкоємцям їх право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили.

 Спадкоємець має право як прийняти спадщину, так і не прийняти її. Це стосується спадкоємців і за заповітом, і за законом. Для прийняття спадщини чи відмови від прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

  Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, автоматично вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом встановленого законом строку він не заявить про відмову від неї. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем.
 Ті ж спадкоємці, які не проживали постійно з спадкодавцем на час відкриття спадщини, мають особисто подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини. Зверніть увагу, що подача заяви про прийняття спадщини представником – не допускається.  Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину. Суд може визначити спадкоємцю, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

  Подати заяву можна як до державної нотаріальної контори, так і до приватного нотаріуса. Повноваження та процедура абсолютно однакова. Кожен може вибрати того нотаріуса, який йому зручніший.

   Взагалі, за той час, що я працюю в нотаріаті, а це більше 20 років, переконалась, що оформлення спадщини одна з найбільш складних нотаріальних дій. Тут потрібно враховувати  масу нюансів. І, крім чисто юридичних аспектів та стрімко мінливого законодавства, існує ще й психологічна складова – спадщина це горе, іноді  додаються складні сімейні відносини, матеріальні питання. Для того, щоб смерть рідної людини не додала вам ще й юридичних проблем, закликаю, обов’язково протягом півроку з моменту смерті завітайте до нотаріуса, розкажіть про свою ситуацію, покажіть документи, які маєте, розкажіть про всіх спадкоємців та порадьтесь. 

1330Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: