Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Надія Ухаліна, "Кіровоград24"
Дата: 22 жовтня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/10/22/sudovi-eksperti-na-varti-zakonu.htm
суспільство, 22 жовтня 2018

Судові експерти на варті закону

Надія Ухаліна, "Кіровоград24"


На сьогоднішній день з метою ефективного розкриття та розслідування злочинів постійно вдосконалюються форми і методи експертних досліджень. Та все ж, значний відсоток успіху розкриття кримінальних правопорушень залежить від людського фактору - професіоналів в галузі судової експертизи.


Кореспондентка сайту «Кіровоград 24» завітала до стін Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, щоб більш детально ознайомитись з професійною діяльністю судового експерта, робота якого має бути повністю незалежною від впливу будь-яких органів державної влади, їх посадових осіб, суду, прокуратури та учасників судового процесу. 


З метою об’єктивного з’ясування обставин злочину та розшуку осіб, причетних до його скоєння на допомогу слідчим приходять судові експерти, які завдяки своєму професіоналізму та спеціальним знанням і вмінням здатні дати правильну відповідь на найскладніше запитання.


У першу чергу, хочемо розповісти про сектор біологічних досліджень, який займається встановленням наявності біологічного матеріалу (крові, виділень тощо), виду цього матеріалу (тваринного чи людського походження) та можливості належності біологічних слідів конкретній особі. Іншими словами, цей сектор може встановити, чи є той чи інший біологічний матеріал доказом у справі та може визначити його приналежність певній особі та з допомогою цього дати поштовх слідчим щодо розкриття справи.


Судовий експерт сектору біологічних досліджень Тетяна Михальська розповіла про особливості та переваги біологічних експертиз: «Речовим доказом може бути будь-яка дрібниця: різноманітні речовини людського чи тваринного походження, мікрооб’єкти та навіть вія. За допомогою спеціального високоточного мікроскопу можна визначити не просто, кому цей біологічний матеріал належить, але й, наприклад, можна визначити, вид барвника, яким пофарбоване волосся», - розповіла судовий експерт.


Не менш важливою та відповідальною є робота експертів відділу криміналістичних досліджень, адже крім виїздів на місця скоєння злочинів їх діяльність проходить також в кабінетах та лабораторіях, де завдяки використанню новітнього спеціалізованого обладнання, електронних баз народжується істина. Фахівці-дактилоскопісти працюють з відбитками пальців та слідами рук, залишеними зловмисниками на місці скоєння злочину. Дактилоскопічні обліки і в наш час є одним з основних джерел ідентифікації особи, тому для полегшення роботи експертів застосовується автоматична дактилоскопічна ідентифікаційна система, яка вміщує в собі відбитки більше сотні тисяч осіб.


Судовий експерт цього сектору з 22-річним стажем Юрій Мазуркевич розповів та наглядно показав, як на практиці застосовуються окремі методи виявлення та фіксації слідів рук за допомогою хімічних розчинів і дактилоскопічних порошків. 


«Методи з виявлення слідів рук постійно вдосконалюються та дозволяють експертам виявляти сліди на поверхнях різноманітних матеріалів. Вибір певного методу виявлення слідів залежить від багатьох факторів, які повинен враховувати судовий експерт», - розповів Юрій Мазуркевич.


Завітавши до фахівців сектору вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень стає зрозумілим наскільки відповідальною та кропіткою є робота цих фахівців, адже завдяки їхньому професіоналізму з’ясовуються причини виникнення пожеж або вибухів. 


Експерт вказаного сектору Аркадій Прошаченко показав види різноманітних мін, гранат та детально розповів про їхні небезпечні властивості. «У наш час з'явилося багато нових вибухонебезпечих засобів, але в незаконному обігу ще широко розповсюдженні так звані «совкові» і навіть довоєнні міни, гранати та інше. Окрім проведення експертиз, ми чимало часу приділяємо тому, щоб донести громадянам інформацію про порядок дій вразі виявлення вибухонебезпечних предметів та про трагічні наслідки щодо їх незаконного використання », - зазначив експерт.


Ознайомившись з роботою працівників в Кіровоградського НДЕКЦ МВС, ще більш починаєш усвідомлювати, що ці люди просто не мають права на помилку, адже перед ними стоїть завдання у буквальному сенсі вивчити кожен міліметр, кожен міліграм того чи іншого об'єкта дослідження, а від надання правильного експертного висновку дуже часто залежить можливість встановлення істини у справі і відновлення справедливості. 



       

1920Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: