Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 17 жовтня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/10/17/ne-toi-urozhai-scho-u-poli-a-toi-scho-v-komori.htm
суспільство, 17 жовтня 2018

Не той урожай, що у полі, а той, що в коморі

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Урожай практично зібраний. На часі актуальним є питання його збереження. Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить як запобігти втратам при збереженні зерна.


Відомо, що в Україні розповсюджені 116 видів комірних шкідників. Серед них кліщі - 34%, комахи - 60% (жуки - 51%, метелики - 9%), мишоподібні гризуни - 6%.


Комірні комахи - це справжнє лихо для зерна. Вони мають високу потенційну здатність до розмноження і за сприятливих для їхнього розвитку умов під час тривалого зберігання зернопродуктів можуть накопичуватися у значній кількості. А мишоподібні гризуни, окрім безпосереднього поїдання зерна, руйнують споруди приміщень та обладнання. Крім того, вони є потенційними носіями збудників хвороб людей і тварин. Найнебезпечніші захворювання, які поширюються гризунами, - це чума, енцефаліти, сказ, тиф, лептоспіроз, туляремія, токсоплазмоз, рекетсіози, геморагічна лихоманка та багато інші.


Важливо знати, що на життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Оптимальний температурний діапазон для розвитку більшості шкідників хлібних запасів – 18-32оС. Нижній температурний поріг розвитку основних шкідників зернових запасів такий: кліщі – плюс 6оС; комірний довгоносик, зернова вогнівка – плюс 10оС; млинова вогнівка – плюс 11оС; рисовий довгоносик, зернова міль – плюс 13оС; південна комірна вогнівка – плюс 14оС; булавовусий і малий борошняні хрущаки – плюс 15оС; сурінамський борошноїд, зерновий шашіль – плюс 16оС.


Тривале перебування комах у середовищі з такою температурою призводить до повільного вимирання усіх фаз їх розвитку. Більш холодостійкими є кліщі, окремі види яких можуть розвиватися, хоч і повільно, за температури 5-7оС. Таким чином, охолодження і зберігання зерна та зернопродуктів при температурі 10-12оС є одним з основних профілактичних заходів, що стримують розвиток шкідників. Зазвичай для охолодження зерна достатньо зниження температури атмосферного повітря в холодну пору року чи доби при застосуванні пасивного чи активного вентилювання.


У разі виявлення живих шкідників у зерні чи зернопродуктах застосовують винищувальні заходи з дотриманням вимог охорони праці та санітарних правил ДСП 8.8.1. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві. Спосіб дезінсекції обирають з урахуванням характеристики об’єкта, що підлягає знезараженню, ступеня заселення шкідниками і виду шкідників, технічних можливостей, строків проведення знезараження, кліматичних умов та вартості робіт.


Роботи з хімічної обробки місць для зберігання зерна і зернопродуктів та знищення гризунів зазвичай виконують спеціально підготовлені бригади, які пройшли навчання з техніки безпеки при роботі з пестицидами і добре ознайомлені з «Інструкцією з боротьби зі шкідниками хлібних запасів» та мають допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами.


Завдяки систематичним обстеженням з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками та своєчасно проведеним профілактичним заходам можна запобігти застосуванню винищувальних заходів і вберегти зернопродукцію від заселення й пошкодження шкідниками.


kr.consumer.gov.ua


2150Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: