Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: За інформацією Кіровоградськоо РВ АМУ
Дата: 24 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/09/24/reformu-detsentralizatsii-bude-prodovzheno-i-peredanii-na-mistsja-resurs-treba-konvertuvati-v-novu-jakist-zhittja-volodimir-groisman.htm
суспільство, 24 вересня 2018

Реформу децентралізації буде продовжено, і переданий на місця ресурс треба конвертувати в нову якість життя, – Володимир Гройсман

За інформацією Кіровоградськоо РВ АМУ


Сьогодні у Тернополі проходить День діалогу з владою. Цей традиційний щорічний захід слугує майданчиком для обговорення питань і вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо результатів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, удосконалення законодавчої бази. День Діалогу з владою проводиться Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).


На заході зібралося близько 400 учасників, – голови громад-членів Асоціації міст України, народні депутати, представники парламенту, уряду та профільних міністерств, а також проектів міжнародної технічної допомоги – партнерів Асоціації міст України, експертного середовища, в тому числі і делегація представників ОМС  з Кіровоградської області.


Під час Дня діалогу виступив Голова АМУ, Київський міський голова Віталій Кличко: «Загострилася ціла низка проблем, які необхідно обговорити з представниками органів державної влади з метою їх спільного вирішення. Я позначу лише декілька, які запропонували для сьогоднішнього розгляду найбільше міських рад. Так, більшість рад наголошують на тому, що наявними обсягами освітньої та медичної субвенцій не забезпечується потреба в коштах на відповідні цілі через відсутність адекватних нормативів та формул розрахунку цих обсягів. При цьомурозподіл обласним рівнем між місцевими бюджетами додаткової дотації на здійснення переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я розцінюється як нерівномірний, необ’єктивний та упереджений. Коштів місцевих бюджетів не вистачаєі для виконання інших переданих державою у 2016-2018 роках повноважень - зокрема, з проведення державної реєстрації, з держархбудконтролю, з надання адмінпослуг, з забезпечення соціальних програм держави, пільгових перевезень. Таким чином, недотримується норма статті 142 Конституції України, згідно з якою витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. 


Ці та інші питання, наші пропозиції щодо їх вирішення ми передали відповідним органам державної влади і сподіваємося почути сьогодні їхню позицію. Завершуючи, хотів би привернути увагу влади на перспективи децентралізаційної реформи. Вона поступово йде до завершення і вже приносить свої плоди територіальним громадам. Ми не можемо допустити відкату реформи та нівелювання її досягнень у майбутньому. Адже частина впливових політичних сил, які претендують на владу, націлена на централізацію. Цього допустити не можна», – підкреслив мер Києва.


Перед учасниками Форуму виступив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він , зокрема, наголосив: «І тут органам місцевого самоврядування треба розуміти, як конвертувати ресурс в необхідну якість, - сказав Володимир Гройсман. - Цього року Уряд вийшов з трьома пріоритетами роботи: економіка та пакет економічних законів, європейська інтеграція і децентралізація. Я пройшов з цією ідеєю непростий і немалий шлях. І я радий, що ця ідея сьогодні має практичне застосування і добрий результат».


Впродовж дня Голова АМУ Віталій Кличко та Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні ДжамаГулейд підписали меморандум про наміри та взаємодію між АМУ та ЮНІСЕФ щодо співробітництва у сфері захисту прав дітей, надання соціальних послуг та впровадження децентралізаційної реформи. Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль Асоціації міст України та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямованих на створення належних умов для розвитку дітей та молоді, зокрема, шляхом покращення якості послуг соціально-гуманітарної сфери у сфері соціального захисту, освіти, охорони здоров’я в контексті децентралізаційної реформи. 


         

1533Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: