Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Світлана Ткаченко, провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 4 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/09/04/scho-robiti-u-vipadku-vtrati-trudovoi-knizhki-pro-dublikati-trudovih-knizhok.htm
суспільство, 4 вересня 2018

Що робити у випадку втрати трудової книжки? Про дублікати трудових книжок

Світлана Ткаченко, провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості


Статтею 48 Кодексу законів про працюУкраїнивизначено, щотрудова книжка є основним документом про трудовудіяльністьпрацівника. Порядок ведення трудових книжок регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.1993 № 301 «Про трудові книжки працівників» та Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 № 58, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17.08.1993 за № 110.


Главою 5 вказаної Інструкції визначено порядок видачі дублікатів трудових книжок. Встановлено, що особа, яка загубила трудову книжку, зобов'язананегайнозаявити про цероботодавцю за місцем останньої роботи. Не пізніше 15 днівпісля заяви, а у разіускладнення в інші строки роботодавець видає працівнику іншу трудову книжку з написом «Дублікат» в правому верхньому кутку першоїсторінки.


Дублікат трудової книжки заповнюється за загальними правилами. Загальнийстаж роботи записується сумарно.


Якщотрудова книжка стала непридатною (обгоріла, розірвана, забруднена і такеінше), то роботодавець за останніммісцемроботивидаєпрацівникудублікаттрудової книжки.При цьому на першійсторінцітрудової книжки, що стала непридатною, робитьсянадпис«Замість видано дублікат», а книжка повертаєтьсяїївласнику. При працевлаштуванні на нове місце роботи працівник зобов'язаний пред'явити дублікат трудової книжки.


  Для вирішення питання внесення записів до трудових книжок громадянам, які працювали, звільнилися з роботи (припинили роботу) і переїхали із зони проведення АТО та не отримали трудову книжку, наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України від 06.10.2014 № 720/1642/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21.10.2014 за № 1304/26081 (набрав чинності з 04.11.2014), внесено зміни до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників.Главу 5 Інструкції доповнено пунктом 5.6 – визначено, що дублікат трудової книжки також може бути виданий за новим місцем роботи у зв’язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник.


Дублікат видається на підставі заяви працівника та отриманої ним у письмовому вигляді інформації зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення АТО на території, де працював працівник, що надається в довільній формі.


Уразівідновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періодироботипереносяться до трудової книжки. При цьому на першійсторінцідублікатаробитьсянапис: «Дублікатанульовано», посвідчуєтьсяпечаткоюроботодавця за останніммісцемроботипрацівника та дублікатповертаєтьсяйоговласнику.



1907Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: