Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 3 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/09/03/shkoda-vid-spaljuvannja-listja.htm
суспільство, 3 вересня 2018

Шкода від спалювання листя

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Листя — це колосальний фільтр. Очищуючи повітря від забруднення, воно поглинає важкі метали, токсичні речовини, а під час його спалювання всі ці речовини потрапляють у повітря, яким ми дихаємо.


Тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів чадного газу (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та кілька кілограмів мікрочастинок диму. У тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензопрен, що здатен викликати в людини ракові захворювання. 


Шкоди від спалювання листя зазнають не тільки мешканці міст. Небезпека від нього поширюється й на жителів сільської місцевості. Нині рідко зустрінеш людину, яка б не використовувала у своєму саду, на городі чи на присадибній ділянці засоби від шкідників і гризунів. А восени під час спалювання бур’янів, трави, інших рослинних залишків пестициди та отрутохімікати, накопичені рослинами за сезон, потрапляють у повітря.


З листям часто горить і безліч різноманітного сміття (пластмасові та поліетиленові вироби тощо), що суттєво посилює забруднення атмосфери. Саме це переважно є причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні, що особливо небезпечні для тих, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. До вогнища нерідко потрапляють фанера та дерев’яні речі, покриті олійною фарбою, що містить свинець.


Спалювання залишків рослин і опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости в неконтрольоване горіння. А це — призвести до пожежі. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. У цьому випадкові погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення кількості аварій.


Правилами благоустрою в нашому місті категорично заборонено спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки, зокрема на територіях приватних домоволодінь, підприємств, установ, організацій, навчальних закладів. Порушення у сфері благоустрою, згідно з чинним законодавством України, призводять до адміністративної відповідальності, накладення та стягнення штрафів. 



2641Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: