Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 29 серпня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/08/29/desikatsija-posiviv-sonjashniku-ta-soi-varto-pam-jatati-pro-tehnologichni-ta-sanitarni-vimogi.htm
суспільство, 29 серпня 2018

Десикація посівів соняшнику та сої: варто пам’ятати про технологічні та санітарні вимоги


Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує: з метою прискорення дозрівання сільськогосподарських культур шляхом зменшення вмісту вологи в рослинах у сільськогосподарських підприємствах області перед збиранням урожаю настає період проведення десикації на посівах сої та соняшнику. Технологія застосування десикантів передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів, вибір яких залежить від обсягу десикаційних заходів, термінів проведення, особливостей культури, яку обробляють, місця розташування посіву.


Порушення регламентів десикації може спричинити тяжкі наслідки: пестициди в разі потрапляння на інші рослини (в т.ч. й насадження багаторічних деревних рослин та кущів) можуть призвести до їх знищення або істотного пошкодження, а також до ураження бджіл.


Для запобігання порушення технологічних та санітарних вимог при застосуванні пестицидів і попередження негативних наслідків для населення та навколишнього середовища управління фітосанітарної безпеки нагадує про необхідність дотримання суб’єктами господарювання технологічних та санітарних вимог при застосуванні десикантів, в тому числі вимог Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98.


Серед них першочергово слід звернути увагу на такі вимоги:

-Використовувати десиканти належить лише у відповідності до Переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні (при використанні авіації – дозволені до авіаційної обробки).


-На полях, де проводиться десикація, обов’язково повинні встановлюватись попереджувальні знаки, власники та орендарі земельних угідь зобов’язані своєчасно сповіщати населення та власників пасік про місця, терміни і методи застосування десиканта.


-При застосування десикантів необхідно обов’язково враховувати час проведення робіт (ранкові – до 10:00 та вечірні години), швидкість (3-4м/сек) і напрям вітру.


-Санітарно-захисна зона при роботі з десикантами повинна бути не менше 300 метрів при наземному обприскуванні, а при авіаційному – 1000 метрів. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі менше 2 км від водоймищ рибогосподарського використання. Обприскування сільськогосподарських культур біля населених пунктів слід проводити при напрямку вітру протилежному населеним пунктам.


-У випадку застосування авіаційного методу обробки у сільському господарстві варто неухильно дотримуватись порядку його проведення.


1943Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: