Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: "Рідний край"
Дата: 29 серпня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/08/29/-shuba-dlja-trub-chisti-kotli-ta-robota-na-glibini-zvitue-kirovogradteplo-.htm
суспільство, 29 серпня 2018

«Шуба» для труб, чисті котли та робота на глибині – звітує «Кіровоградтепло»

"Рідний край"


Чи готове місто зимувати в теплі? Це запитання турбує владу та громаду. Колектив ДП “Кіровоградтепло” готує все господарство до нового сезону опалення й максимально модернізує мережу. Нині ця готовність – 90 відсотків. Що зроблено за літо, кому пора підключитися до цих турбот і зреагувати на критику? 


Ремонт  зношених теплових мереж. Головне завдання – модернізація проблемних ділянок та таких, що мали пошкодження восени-взимку. Слабкі місця виявили також гідравлічні  випробування у квітні.


На кінець серпня ліквідовано 68 (із виявлених – 77) пошкоджень теплових мереж, замінено 0,72 км аварійних теплових мереж, з них - із заміною труб на модернізовані – 0,116 км  на пр. Промисловий, вул. Пацаєва, Попова,  Куроп’ятникова, Маланюка, Добровольського, Мира, Полтавській, Соборній, Вокзальній, Шатила, с. Гірничому. Капремонт мереж виконано на вулицях, які опалюються від семи котелень: ПЗК, вул.Глінки, Мира, 8, А. Матвієнка, Солдатській, на селищі Гірниче, вул. Шатила.


Труби з ізоляцією пінополіуретаном добре зберігають тепло. Цей екологічний утеплювач не обсипається, не вбирає вологу, експлуатується до 50 років. Виконані заходи окупляться: розрахункова економія природного газу орієнтовно становитиме  47 тис. кубометрів на рік.


Котельні та ЦТП. Готові до роботи 17 котелень потужністю 341 МВТ.  Відремонтовано 6 ЦТП (100 %), замінено понад 118 одиниць запірної арматури в котельних  та тепломережах. На теплових мережах встановлено 25 нових люків. Після ремонту мереж відновлюють дорожнє покриття згідно із графіком.


Обладнання та устаткування. Щоб менше «гріти повітря» зовнішніми  тепломережами та економити енергоресурси, підприємство здійснило режимну наладку 17 котлів (на котельних Миру,8, вул. Хабаровська, Центральна, Шкільна, Родимцева, с.Гірниче). Хімічну та механічну очистку пройшли 77 котлів (ПЗК, вул. Глінки,  Миру,8, Хабаровська,  Центральна, Шкільна, Родимцева,  с.Гірниче, Пологовий будинок, школа №1, Салганні піски, УМВС, Яновського, 58, Робоча, 2, Добровольського 24а, А. Матвієнка, ДОЛ №1). Оновлені та відремонтовані 150 кв.м ізоляції  на ємкостях та трубопроводах. Поточний ремонт та наладка завершені на 97 км тепломереж. Ці заходи скоротять споживання природного газу по підприємству орієнтовно  на 900 тис. кубометрів  на рік.



Газове та електрогосподарство. Ремонт та повірку пройшли 1547 одиниць  контрольно-вимірювальних приладів та автоматики. Державну повірку приладів  обліку енергоносіїв  виконано на 90% . Відремонтовано 11 силових трансформаторів, 97 силових  конденсаторів,  14,9 км силових кабельних ліній, 498 електродвигунів, 54 заземлювальних пристрої.


Дитсадки подають приклад. Енергозбереження актуальне для всіх будівель і будинків, адже це впливає на суми у платіжках. Фахівці підприємства наглядають за гідравлічними випробуваннями та промиванням трубопроводів системи опалення споруд. Такі заходи після ремонтів зі складанням відповідних актів проведено в 59 установах. 


У 2018 році фахівці підприємства розпломбували на планову державну метрологічну повірку 40 вузів обліку теплової енергії споживачів. Це 15 вузлів  в житловому секторі, 23 вузли обліку в бюджетних установах та 1 вузол на госпрозрахунковому підприємстві.


Найвідповідальніше готуються до опалювального сезону дошкільні, навчальні та лікувальні заклади міста. Станом на 28.08.18 енергоінспекція ДП “Кіровоградтепло” видала споживачам теплової енергії 40 актів готовності до опалювального сезону 2018/2019 р. Серед бюджетних установ такі акти мають: дошкільні дитячі заклади – 100%,  школи – 63%,  медичні заклади – 70%.


Інша картина з готовністю житлового фонду. Тільки КП «ЖЕО №1»надало ДП “Кіровоградтепло” план підготовки будівель до опалювального періоду. Немає такої інформації від ЖЕО №2, 3, 4, ОЖБК, ЖЕК №9 та ОСББ, ЖБК. Затягувати не можна, адже комісія має завчасно перевірити готовність житлового фонду до сезону та надати акти готовності у  встановлені строки. 


На кінець серпня тепловики також не отримали клопотань споживачів про опломбування лічильників після планової державної повірки.



Ще навесні фахівці підприємства оглянули внутрішньобудинкові системи централізованого опалення та виявили недоліки. Не всі  споживачі відреагували: знають про порушення, проте не виконують рекомендації, а даремно. Якщо справді хочемо зимувати в теплих приміщеннях, а не перекладати свої проколи на тепловиків – пора активізуватися. 


Борги, суди та договори. ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» вступає в осінь, маючи понад 52 мільйони боргів городян за спожиті послуги. Юридичний відділ ДП «Кіровоградтепло»  протягом 2018 року  подав до судових органів 58 позовних заяв до фізичних осіб та юридичних осіб про стягнення заборгованості за теплопостачання  на загальну суму  понад 1,5 млн. грн.  Спільно з органами ДВС  продовжується примусове стягнення боргів на підставі відповідних постанов, виданих за раніше прийнятими судовими рішеннями і наказами. Аби до цього не дійшло, підприємство пропонує укладати договори з реструктуризації. Такою  можливістю  вже скористалося 778 споживачів.


Для завершення запланованих робіт по підготовці теплового господарства до роботи в сезон у ДП «Кіровоградтепло» є час. Однакопалювальний сезон без перебоїв – не тільки відповідальність галузевих підприємств. Це також відповідальність кожного з нас – від керівника ЖЕО, закладу, який обігрівають централізовано і до мешканців будинків. Якщо кожен виконуватиме свої обов’язки, проблем  у міста взимку буде набагато менше. 




"Рідний край"

1986Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: