Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба У ДСНС в Кіровоградській області
Дата: 31 липня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/07/31/rjatuvalniki-provodjat-roz-jasnjuvalnu-robotu-schodo-zapobigannja-pozhezham-u-prirodnih-ekosistemah.htm
суспільство, 31 липня 2018

Рятувальники проводять роз’яснювальну роботу щодо запобігання пожежам у природних екосистемах

Прес-служба У ДСНС в Кіровоградській області


З метою запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах Управлінням ДСНС в області проводиться масштабна робота з даного напрямку. Питання стану протипожежного захисту сільгоспугідь, лісів та природних екосистем у весняно-літній період у поточному році розглядалось на засіданнях обласної та районних комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям відповідних рішень, затвердженням планів, якими передбачено ряд організаційних та практичних заходів щодо даного напрямку діяльності.


У період зернозбиральної кампанії сільгоспвиробниками та місцевими органами виконавчої влади забезпечено цілодобове чергування 1166 членів створених на підприємствах, господарствах, сільських (селищних) радах добровільних протипожежних формувань, місцевих пожежних команд і забезпечено їх необхідними первинними засобами пожежогасіння та відповідним інвентарем. Біля хлібних масивів вздовж автомобільних доріг регіонального і обласного значення розміщено попереджувальні знаки на протипожежну тематику. Письмово Управлінням ДСНС в області та підпорядкованими підрозділами  поінформовано із наданням відповідних пропозицій 789 суб’єктів господарювання, задіяних на жнивах,  про порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, що були виявлені під час останніх перевірок будівель (споруд) агропромислового комплексу, про порушення, що виявлялись безпосередньо під час підготовки та проведення збирання урожаю на сільгоспугіддях, а також про категоричну заборону спалювання на полях стерні та іншої сухої рослинності, особливо біля охоронних зон високовольтних ліній електропередач.


Одночасно інспекторським складом підпорядкованих підрозділів Управління ДСНС України в області проведено під підпис протипожежні інструктажі з особами, які беруть участь у збиранні урожаю та заготівлі грубих кормів (проінструктовано – 3724 особи),  та  здійснено  огляд  технічного  стану  зернозбиральної техніки, перевірку забезпеченості її первинними засобами пожежегасіння, іскрогасниками із оформленням відповідних актів готовності (прийнято 2361 одиницю техніки).


Нагадуємо, що за порушення правил пожежної безпеки громадяни  притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності.


Відповідно до п. 8.1.15 Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України, що затверджені наказом МНС України від 04.12.2006 №730/770 у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях. За скоєння даного правопорушення передбачена адміністративна відповідальність ст. 175 та 188-8 КУпАП - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 0,5 (8,5 грн.) до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 грн.) і на посадових осіб - від двох  (34 грн.) до десяти (170 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти (85 грн.) до п’ятнадцяти (255 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятнадцяти (255 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти (255 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти п’яти (595 грн.) до шістдесяти (1020 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти  (170 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти (850 грн.) до сімдесяти (1190 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до сорока (680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти (1190 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення  або   пошкодження  лісових масивів, зелених насаджень  навколо  населених пунктів,  вздовж залізниць,  а також стерні,  сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків  на землях сільськогосподарського призначення вогнем  чи  іншим загально небезпечним способом - караються штрафом від трьохсот (5100 грн.) до п'ятисот  (8500 грн.)  неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. 


Ті самі дії,  якщо вони спричинили загибель людей,  масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням  волі  на  строк  від  п'яти до десяти років.



1466Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: