Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 24 квітня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/04/24/-kirovogradteplo-stavljat-pered-viborom-modernizuvati-pratsjujuchi-kotelni-chi-vkladati-realni-koshti-na-remont-vivedenih-z-ekspluatatsii-.htm
суспільство, 24 квітня 2018

«Кіровоградтепло» ставлять перед вибором: модернізувати працюючі котельні чи вкладати реальні кошти на ремонт виведених з експлуатації ?


Під час звітування підприємства перед депутатським корпусом міської ради щодо підсумків роботи в минулому опалювальному періоді особливу увагу приділили обговоренню питання стану збереження майна , переданого ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» відповідно до договору оренди ЦМК «Кіровоградтеплоенерго». На підставі зазначеного договору в оренду ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було передано 60% котлів з терміном експлуатації понад 20 років (нормативний термін експлуатації – 15 років) та 89% теплових мереж з терміном експлуатації більше 25 років (нормативний термін експлуатації – 20 років). Основне та допоміжне обладнання котелень було передано в оренду із майже вичерпаними термінами експлуатації (термін експлуатації понад 80% котелень перевищує 20 років). Діючі котли мали низький ККД (60 - 80 %), застарілу автоматику.


У зв’язку із постійним хаотичним відключенням споживачів від мереж централізованого опалення, зниженням обсягів виробництва, підприємство вимушено було зупиняти і виводити із експлуатації застаріле теплогенеруюче обладнання та об’єкти теплового господарства, які не використовувались у виробничій діяльності підприємства, тому ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» у своїй виробничій діяльності надає перевагу впровадженню модернізованих технологій, які дають можливість мінімізувати витратну частину щодо оплати праці найманих працівників та закупівлі відповідних ресурсів, що в подальшому впливає на вартість тарифу на послуги централізованого теплопостачання для всіх категорій споживачів.


Станом на початок опалювального сезону 2017/2018 року із 24 орендованих котелень, які перебувають на балансі підприємства у складі орендованого ЦМК, 8 котелень не задіяні у виробничому процесі виробництва, транспортування та постачання теплової енергії у зв’язку із їх виведенням з експлуатації., зокрема і котельня по вул. Полтавській, 24б, стан якої так активно обговорюється соціальних мережах.


Зазначена котельна буда виведена із експлуатації ще у 2012 році з перепідключенням споживачів до котельні по вул. А. Матвієнка (Башкірська), 3в.


З метою запобігання викрадення чи пошкодження обладнання котельні, більша його частина, яку можливо було демонтувати , передана для зберігання на центральний склад підприємства.


Але немає таємниці у тому, що впродовж останніх років значно збільшилась кількість крадіжок і пошкоджень майна багатьох підприємств : крадуть електродвигуни ліфтів, люки інженерних комунікацій тепло- , водопостачання, телекомунікаційні мережі, навіть електродроти під напругою зрізають. Не оминула ця доля і котельну по вул. Полтавська. Починаючи з 2014 року на цьому об’єкті було зафіксовано 18 фактів крадіжок і пошкодження майна на загальну суму понад 664 тис. грн. Це і неодноразові побиття вікон, викрадення металевих щитів, вирізання кабелів, зрізання чавунних деталей тощо.


По кожному факту виявлення крадіжки чи пошкодження майна юридичною службою підприємства одразу були направлені відповідні заяви до правоохоронних органів - інше питання полягає у ефективності пошуку та покарання осіб, винних у пошкодженні комунального майна, що мало б діяти як профілактичний засіб вчинення подібних правопорушень, проте до цього часу підприємство не має інформації щодо ефективної роботи по пошуку та покаранню злодіїв.


ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» вживає всіх необхідних заходів задля забезпечення збереження орендованого майна та запобігання його погіршенню чи псуванню: відповідно до вимог договору оренди цілісного майнового комплексу ДКПТМ «Кіровоградтеплоенерго» підприємством укладено договір страхування орендованого майна від можливих ризиків, в тому числі крадіжка чи пошкодження невідомими особами, договори по охороні об’єктів з територіальними підрозділами поліції охорони. Додаткові заходи охорони неможливі через відсутність джерел їх фінансування у затвердженій структурі тарифів.


Таким чином ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» в жодному разі не відмовляється від взятих на себе договірних зобов’язань щодо підтримання належного стану орендованого майна, однак для вирішення зазначеного питання в комплексі по спорудам та обладнанню, яке не задіяне у виробничій діяльності, необхідний тривалий термін та додаткові кошти на фінансування таких робіт, а у структурі тарифу на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії споживача відсутня стаття затрат на поточний та капітальний ремонт не задіяного у технологічному процесі споруд та обладнання.


Для подальшої стабільної роботи теплопостачального підприємства у майбутньому опалювальному сезоні, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» вкрай необхідно вивести зі складу орендованого ЦМК ті об’єкти, які не використовуються у господарській діяльності підприємства. Такий захід буде мати позитивні наслідки для обох суб’єктів правовідносин, як-то ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» не буде сплачувати орендну плату за виведене зі складу орендованого ЦМК майно, а грошові кошти спрямує на оплату природного газу, послуг його транспортування та розподілу, а міська рада матиме можливість об’єкти, виведені зі складу орендованого ЦМК, передати в оренду чи управління іншим фізичним чи юридичним особам для ведення відповідної діяльності, що дасть можливість з одного боку наповнювати місцевий бюджет відповідними платежами, а з іншого – розвивати інфраструктуру міста новими реконструйованими об’єктами. Для вирішення цього питання підприємство протягом 2012-2017 років неодноразово зверталось до орендодавця та міської ради зокрема.


У свою чергу, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», як відповідальний учасник ринку комунальних послуг міста, вже визначило пріоритетні заходи по виконанню програми модернізації підприємства та фінансову стратегію для забезпечення своєчасного початку опалювального сезону 2018/2019 року та його стабільного проходження.


1823Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: