Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 10 квітня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/04/10/vesnjani-nebezpeki-na-prisadibnih-diljankah.htm
суспільство, 10 квітня 2018

Весняні небезпеки на присадибних ділянках

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


З появою перших сонячних весняних променів мешканці приватного сектора, дачники розпочали активно спалювати суху траву, залишки листя і різне сміття.


На перший погляд добрі наміри людей щодо наведення чистоти і порядку на своїх присадибних ділянках мають згубні наслідки як для довкілля, так і для життя та здоров’я людей. Трапляються випадки, коли таке випалювання переростає в неконтрольоване горіння, яке знищує будівлі та споруди житлового сектора, сільськогосподарські поля та лісові масиви.  


Тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів чадного газу (він зв’язується з гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та кілька кілограмів мікрочастинок диму. У тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензопрен, що здатен викликати в людини ракові захворювання.


Шкоди від спалювання листя зазнають не тільки мешканці міст. Небезпека від нього поширюється й на жителів сільської місцевості. Нині рідко зустрінеш людину, яка б не використовувала в саду, на городі чи на присадибній ділянці засоби від шкідників і гризунів. А під час спалювання трави, інших рослинних залишків пестициди та отрутохімікати, накопичені рослинами за сезон, потрапляють у повітря.


Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття (особливо пластмасові та поліетиленові вироби), що суттєво посилює забруднення атмосфери. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні, що особливо небезпечні тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму та риніти. До вогнища нерідко потрапляють фанера та дерев’яні речі, покриті олійною фарбою, що містять свинець.


Спалювання залишків рослин і опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости в неконтрольоване горіння. А це  в свою чергу може призвести до пожежі.


Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. У цьому випадкові погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.


Правилами благоустрою в нашому місті категорично заборонено спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки на території Кропивницького, зокрема на територіях приватних домоволодінь, підприємств, установ, організацій, навчальних закладів. Порушення у сфері благоустрою, згідно з чинним законодавством України, призводить до адміністративної відповідальності, накладання та стягнення штрафів.


При наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже — і своєму здоров’ю та здоров’ю інших людей.



1961Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: