Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 3 квітня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/04/03/chi-vvazhati-blogeriv-zhurnalistami-rozvitok-blogerstva-v-ukraini-2018.htm
суспільство, 3 квітня 2018

Чи вважати блогерів журналістами? Розвиток блогерства в Україні 2018


Згідно з інформацією від медіа-платформи Deadline в українському сегменті Інстаграм більше 600.000 активних користувачів. У топ-10 блогерів українського Інстаграма входять відео блогери, моделі, провідні ТБ і зірки шоу-бізнесу: Олена Венум, Регіна Тодоренко, Саша Чистова, Надя Дорофєєва, Іра Кудряшова, Віра Брежнєва та багато інших. Серед найбільш популярних інстаграм-журналістів: Алла Барановська, Анна Олицька, Ангеліна Журавська, Лада Тесфае, Тадеуш Біляк, Юлія Артеменко.


Для того, щоб дати відповідь на питання - скільки всього в Україні блогерів в різних соціальних мережах - Facebook, Instagram, You Tube, Twitter, потрібно визначити, хто ж такий блогер. Чи це той, хто пише унікальні тексти, робить власні фото для вузької аудиторії в своїй манері, на свій смак? Це в першу чергу, популярна особа, яка має велику кількість аудиторії? Чи головне в блогерстві - вміти робити гроші на рекламі? Доходи блогерів, безумовно, не останній критерій.


«Блогери не люблять поширюватися про те, скільки вони заробляють або якого роду подарунки отримують від шанувальників блогу або спонсорів. Деякі блогери, особливо початківці, принципово не беруть рекламу, щоб не зіпсувати відношення тільки-тільки зростаючої аудиторії, - розповідає співзасновник медіа-платформи для журналістів, блогерів та експертів Deadline Олександра Стельмахова. - Найбільш дохідними сегментами можна вважати б'юті-блогерів, де можна заробити на рекламі косметики та одягу, а також дитячі блоги з рекламою популярних брендів іграшок та розважальних центрів. Доходи топових блогерів з нативної реклами можуть становити від декількох тисяч до мільйона доларів на місяць ».


Щодо заробітків, говорить Євгенія Гищак, засновник сервісу LaLa test, то оскільки кожен блогер унікальний і неповторний - то ми маємо тут дуже строкату картину. Є люди з великою кількістю передплатників, хорошим контентом і явним небажанням щось постити за гроші.


Інші ж блогери розглядають соцмережі як своїх роботодавців. Вони роблять фото, створюють контент «з оглядкою» - а як сприймуть його картинку партнери. Є й недобросовісні блогери, які накручують лайки, замовляють на біржах коментарі, виставляють високі цінники, і що не дивно, тоженаходят свого клієнта (правда на один раз).


Хтось оцінює блогерів по одному з цих параметрів, хтось по всім одночасно.


Відповідно до внутрішньої статистики Facebook, в Україні на сьогодні є 14 млн.


користувачів Фейсбуку і Інстаграм (8 млн користувачів - це унікальні користувачі Інстаграм, 11 млн - Фейсбуку. Згідно з тією ж внутрішньої статистики Фейсбуку, 1,8 млн. з цих людей керують бізнес-сторінками. Тобто можуть запускати таргетовану рекламу, залучати своїх передплатників на веб-сайти або просувати спеціальні пропозиції. Переважна більшість бізнес-акаунтів - це сторінки брендів, компаній, організацій. Ми оцінюємо кількість блогерів з усього різноманіття бізнесів - від 10 до 100 тисяч. Топ-блогерів (від 100 тисяч п одпісчіков): від 3 до 5 тисяч.


За словами Євгенії Гищак - засновниці сервісу рекомендаційного маркетингу La La test, блогер - це «людина, у якого більше 500 друзів в соцмережі, яка має власний стиль, власну думку і регулярно взаємодіє зі своєю аудиторією.


У кожному напрямку блогінгу є свої лідери. Серед фешн-блогерів вони одні, фуд-блогров - інші, популярні у підлітків блоги diy ways (зроби сам) - мають свій рейтинг популярності і т.д. Найбільш типові ТОП-блогери - зірки шоу-бізнесу, актори серіалів, телеведучі. Епатажні акаунти теж бувають, але рідше. Якщо ви бажає знайти топ-блогерів в певній ніші, рекомендуємо скористатися одним із сервісів, які є в Інтернеті, скажімо LiveDune.


«Очевидно, що рано чи пізно блогер« застряє »в одній аудиторії. І тоді йому потрібні колаборації. Або з іншими блогерами, або з експертами з різних галузей, яких він може запрошувати в свій влоги, - пояснює Олександра Стельмахова. - наша безкоштовна платформа для ЗМІ і блогерів Deadline.com.ua якраз створена, в тому числі, і для такої взаємодії. Ми будемо раді такому об'єданню у себе на ресурсі».


Звичайно, блогер може розширювати свою аудиторію за рахунок колаборацій, а за рахунок реклами, але коштує вона дорого. Витрати на рекламу в соціальних мережах - це закрита інформація. Самі блогери теж ділитися такими даними не хочуть. При бажанні, блогер може обійтися зовсім без реклами, якщо у нього є терпіння і час. Якщо ж часу немає, а контент на сторінці так і проситься щоб бути побаченим, кращий спосіб заявити про себе - таргетована реклама. Спочатку вона дорожче - за даними сервісу Deadline, 4-5 грн за залучення одного передплатника, далі менше, в популярних нішах може бути і 0,5 грн. за нового передплатника.


На думку Євгенії Грищак, витрати на рекламу блогеру потрібні тільки на початковому етапі, за умови, що блогер вже має певну кількість цікавих постів і хоче швидко заявити про себе. Якщо ж є час, то цілком можна обійтися і без реклами і завдяки цікавому контенту, спільним активностей з іншими блогерами, і т.д. і зібрати свою аудиторію - за півроку-рік.


Також потрібно пам'ятати оцінюючи явище блогосфери, відзначає піар-технолог Олександр Скрипченко, що перш за все потрібно виходити з того, що будь-який блог є майданчиком для громадських дискусій, незалежно від теми останніх - будь то переваги певної групи людей (рибалка, спорт, улюблені тренди в музиці), або наболіла для громадськості проблематика (виразки на тілі суспільства, політичні колізії тощо). Отже, кожен блог, як потік думок, так чи інакше впливає на свідомість його читачів, тобто цільової аудиторії. З огляду на, що блогерство є західним явищем, що міцно закріпилося в медійному середовищі України, доцільно лаконічно розставити акценти:


Аналітики сервісу Deadline з'ясували, чим українські блогери відрізняються від своїх колег з-за кордону. Ось чому:


В американській блогосфері є чітке, всім зрозуміле, розмежування тематичного блогу та політичної публіцистики. Остання, на відміну від блогу, грунтується не на припущеннях або хобі автору матеріалу, а на аналізі суспільних тенденцій. Тобто, наукові докази - чужі блогеру, а розважальні або чисто описові ракурси - саме властивості блогерского стилю.


В Україні блогером вважається кожен, хто висловлює свою суб'єктивну, нічим не підкріплену, думку, в тому числі, на складні суспільно чутливі теми. У США блогером вважається, той, хто розвиває тему, корисну для громадськості без торкання політичних ідей. В Україні ж блогерами значаться всі, хто щось пише на своїх сторінках в соціальних мережах або де-небудь - і не важливо, пишуть вони про "котиків", або про терористичні загрози українцям. Тобто, в США, публіцистика і блогерство - різні речі.


В Україні блогером може бути хто завгодно, навіть молодий громадський активіст. Більш того, якщо його публікації укладаються в контекст суспільних конфліктів, тобто є "модними", то вони можуть впливати на громадську думку, більш того, їх можуть коментувати державні мужі. У Штатах же блогером може бути тільки знавець, іншими словами, професіонал своєї теми. Якщо його професіоналізм в темі не доведений або масово не підтверджений, то навіть прихильники здорового способу життя не прислухатимуться до агітатора тієї чи іншої оздоровчої технології. Тобто, компетентність автора повинна бути доведена незалежно від теми його публікацій. В Україні ж будь-хто може бути блогером і до нього будуть прислухатися. Чому? Тому що в Україні сьогодні є дефіцит професійної незаангажованої зваженої думки. А якщо такої немає, то суспільство поглинає будь-яка думка.


«Медіа-середовищі потрібні експерти, а не менеджери з продажу. Інакше псевдо-експерти скоро витіснять компетентні ЗМІ з інформаційного простору. Так що ми запрошуємо блогерів до співпраці з експертами, щоб їх блоги ставали більш професійними », - резюмує Олександра Стельмахова.


Довідка:

Deadline - перша професійна медіа-платформа для експертів, блогерів і журналістів в Україні. Це безкоштовний для ЗМІ і блогерів сучасний сервіс, з просуванням термінових запитів від ЗМІ з метою швидше отримати якісні відповіді, внутрішнім чатом для прямого спілкування ньюсмейкерів і журналістів. Експертів можна знайти не тільки по галузі, а й по місту і навіть за ступенем активності і успішності на платформі.


Як працює медіа-платформа


фото - hi-news.pp.ua

2742Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: