Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 15 березня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/03/15/zajava-vat-kirovogradgaz-spekuljue-monopolnim-stanovischem-i-stvorjue-zagrozu-zhittedijalnosti-mista.htm
суспільство, 15 березня 2018

Заява: ВАТ «Кіровоградгаз» спекулює монопольним становищем і створює загрозу життєдіяльності міста



6 березня 2018 року на адресу ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» надійшов лист від ВАТ «Кіровоградгаз» №03-2/656 про розрахунки за послуги з розподілу природного газу. Зазначеним листом ВАТ «Кіровоградгаз» повідомило ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», що у випадку непогашення заборгованості за послуги з розподілу природного газу ВАТ «Кіровоградгаз» буде вимушене здійснити примусове припинення (обмеження) газопостачання ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» з 10 години 14 березня 2018 року шляхом відключення від газових мереж газоспоживного обладнання.


6 березня 2018 року ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» листом №07-735/02 повідомило ВАТ «Кіровоградгаз» про здійснення поточного погашення заборгованості за послуги з розподілу природного газу. Неодноразово ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» у своїх листах наголошувало на тому, що ВАТ «Кіровоградгаз» відповідно до імперативних вимог п. 1 розпорядження Кабінету Міністрів України №720-р від 4 жовтня 2017 року «Деякі питання опалювального сезону 2017/18 року» зобов’язане забезпечити протягом опалювального сезону 2017/2018 року безперебійне постачання природного газу виробникам теплової енергії в рамках виробництва теплової енергії для бюджетних установ, релігійних та інших організацій, надання послуг з опалення населенню.


Рішенням позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кіровоградської міської ради від 20 жовтня 2017 року, оформленого протоколом №12, доручено ВАТ «Кіровоградгаз» забезпечити виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 року №720-р «Деякі питання опалювального сезону 2017/2018 року».


Рішенням позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кіровоградської міської ради від 24 листопада 2017 року, оформленого протоколом №13, доручено ВАТ «Кіровоградгаз» забезпечити виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 року №720-р «Деякі питання опалювального сезону 2017/2018 року» та заборонити відключення газопостачання теплогенеруючим підприємствам міста, зокрема і ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА».


Рішенням позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Міської ради міста Кропивницького від 11 січня 2018 року, оформленого протоколом №1, доручено ВАТ «Кіровоградгаз» з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації в опалювальний період 2017/2018 рр. утриматись від припинення газопостачання теплогенеруючому підприємству ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА».


27 лютого 2018 року міською комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Міської ради міста Кропивницького вирішено: ВАТ «Кіровоградгаз» з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації в опалювальний період 2017/18 року забезпечити стабільне газопостачання теплогенеруючому підприємству ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА».


Рішенням позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Міської ради міста Кропивницького від 14 березня 2018 року, оформленого протоколом №8 , доручено ВАТ «Кіровоградгаз» з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації в опалювальний період 2017/2018 рр. забезпечити відновлення газопостачання та безперебійне постачання природного газу теплогенеруючому підприємству ДП «Кіровоградтепло»
ТОВ «ЦНТІ УНГА»до 14.00. год., 14 березня 2018 року, про що проінформувати комісію до 15.00. год . та вирішувати спірні питання щодо розрахунків за спожитий природний газ виключно у судовому порядку.


Проте, ігноруючи вимоги розпорядження Кабінету Міністрів України №720-р від 4 жовтня 2017 року та неодноразові рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Міської ради міста Кропивницького, станом на 15 березня 2018 року газопостачання на котельних підприємства не відновлено. Виробництво теплової енергії та надання послуг централізованого теплопостачання на котельних по вул. Родімцева, 92в, вул. Робоча, 2, вул. Миру, 8, вул. Академіка Корольова, 11, вул. Башкірська, 3в , вул. Шатіло, 12а, припинено, без теплопостачання залишилося 137 житлових будинків, 6 дошкільних навчальних закладів, 3 загальноосвітні школи, 1 лікарняний заклад, 1 професійно-технічне училище.


Керівництвом ВАТ «Кіровоградгаз» створює реальну загрозу техногенної катастрофи, адже теплові об’єкти ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», на яких здійснюється виробництво тепла, є об'єктами підвищеної небезпеки. Об'єкт підвищеної небезпеки - об'єкт, який згідно із законом вважається таким, на якому є реальна загроза виникнення аварії та/або надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру (пп. 29 ч. 1 ст. 1 Кодексу цивільного захисту України). Припинення газопостачання в опалювальний період на такі об'єкти може призвести до виникнення надзвичайної ситуації на території здійснення підприємством господарської діяльності. Відсутність газопостачання по зазначеним об’єктам у разі зниження температури зовнішнього повітря призведе до повного виходу з ладу системи централізованого опалення та подальшої неможливості її експлуатації.


Відповідно до ст. 6 Закону України «Про теплопостачання» державна політика у сфері теплопостачання базується на принципах забезпечення захисту прав та інтересів споживачів; додержання стандартів, правил і норм усіма суб'єктами відносин у сфері теплопостачання; забезпечення технологічної безпеки функціонування систем теплопостачання під час припинення газопостачання. Постановою Кабінету міністрів України від 13 листопада 2013 року №886 затверджено Методику визначення технологічного мінімуму споживання природного газу для об'єктів у сфері теплопостачання. Відповідно до п. 2 Методики, метою визначення технологічного мінімуму споживання природного газу для об'єктів у сфері теплопостачання є недопущення виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Із змісту Методики (п. 3, 4) вбачається, що технологічний мінімум повинен забезпечувати постачання газу виробникові теплової енергії у обсязі, який є достатнім для створення температури повітря закладів охорони здоров'я і дошкільних навчальних закладів +20°C; загальноосвітніх закладів і житлових будинків +18°C; температура гарячої води у споживачів становила не нижче +40°C.


Зважаючи на те, що енергетична галузь – це базова галузь національної економіки, ефективне функціонування якої є основною у забезпеченні життєдіяльності населення та функціонування промисловості, стабільного розвитку економіки та енергетичної безпеки держави та з метою недопущення техногенної катастрофи, некерованих соціальних процесів, які можуть стати загрозою життю та здоров'ю населення міста Кропивницький та керуючись ст. ст. 55, 56, 214 КПК України, ДП «Кіровоградтепло» подало до правоохоронних органів заяву про вчинення посадовими особами ВАТ «Кіровоградгаз» кримінального правопорушення для початку досудового розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні злочину.


Питання необхідності своєчасного проведення розрахунків за послуги з розподілу природного газу підприємство підтверджує у кожному листі на адресу ВАТ "Кіровоградгаз", зокрема і в листі від 06.03.2018 р. №07-735/02 ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» повідомляє, що жодним чином не відмовляється від взятих на себе договірних зобов’язань і оплату наданих послуг ВАТ «Кіровоградгаз» з розподілу природного газу гарантує. Проте розрахунки підприємства нерозривно пов’язані з дією окремих законодавчих актів та термінів розрахунків споживачів , бюджетних установ та державних фінансових інституцій і в ідеальному варіанті орієнтовані на 23 число місяця , наступного за розрахунковим.


ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» проводить розрахунки за послуги розподілу природного газу згідно умов укладеного договору з ВАТ «Кіровоградгаз», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 року №217, від 08 листопада 2017 року № 951 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» , наказом Міністерства фінансів від 04.01.2018р. №1 «Про затвердження Порядку проведення органами Казначейства розрахунків, передбачених пунктом 81 Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2002 року N 256, якими визначені джерела надходжень коштів, терміни , обсяги та статті витрат, на які спрямовуються кошти.


Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 року № 217 «Про затвердження Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов’язки» норматив перерахування коштів, що надходять як плата за постачання теплової енергії від усіх категорій споживачів на рахунки підприємства зі спеціальним режимом використання встановлюється на рівні 90% та в безспірному порядку кожного банківського дня автоматично після проведення розподілу направляється уповноваженим банком як оплата за спожитий природний газ, а також як оплата послуг по транспортуванню та розподілу природного газу на рахунки газопостачальної, газотранспортуючої та газорозподільчої компаній, зокрема ВАТ «Кіровоградгаз».


Таким чином ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» на підставі нормативів перерахування, встановлених НКРЕКП, щодня здійснює погашення заборгованості перед ВАТ «Кіровоградгаз» за послуги з розподілу природного газу.


Недостатній рівень описаних вище розрахунків перш за все пов'язаний з низьким рівнем погашення заборгованості за надані послуги централізованого теплопостачання та постачання теплової енергії всіма категоріями споживачів.


Заборгованість усіх категорій споживачів перед підприємством за спожиту теплову енергію станом та надані послуги централізованого теплопостачання станом на 15 березня


2018 року складає 240 820,5 тис. грн., в тому числі:

- бюджетні установи – 10 058,8 тис. грн.;

- населення безпосередньо – 60 286,7 тис. грн.;

- пільги – 5 809,8 тис. грн.;

- субсидії – 29 324,0 тис. грн.;

- інші споживачі – 1 431,6 тис. грн.;

- різниця в тарифах по населенню – 99 651,4 тис. грн.;

- різниця в тарифах по бюджетним установам – 34 258,2 тис. грн.


Враховуючи, що заборгованість перед газовим монополістом є поточною, підприємство гарантувало її оплату та звернулось до керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» із проханням утриматись від вжиття заходів згідно з умовами укладеного договору розподілу природного газу та вимогами чинного законодавства.


Проте, незважаючи ні на гарантії підприємства, ні на рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, які відповідно до п. 11 Положення про міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, затвердженого рішенням виконавчого комітету Кіровоградської міської ради від 5 березня 2012 року №180, є обов’язковими для виконання виконавчими органами Кіровоградської міської ради, установами, підприємствами і організаціями незалежно від форм господарювання, розташованих на території міста, ВАТ «Кіровоградгаз» фактично дестабілізував роботу найбільшого теплопостачального підприємства області та створив соціальну напругу у місті.


фото - persha.kr.ua

2048Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: