Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Вікторія Семененко, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
Дата: 28 лютого 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/02/28/likar-ftiziatr-tuberkuloz-legshe-profilaktuvati-nizh-likuvati-.htm
суспільство, 28 лютого 2018

Лікар-фтизіатр: туберкульоз легше профілактувати, ніж лікувати!

Вікторія Семененко, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»


Туберкульоз – це не хвороба бідних, як прийнято було вважати раніше. Навіть людина із ослабленим імунітетом може заразитися паличкою Коха. Тож вчасне обстеження на туберкульоз – це запорука порятунку від хвороби, особливо це актуально для груп ризику та близького оточення, хворих на туберкульоз. 


- Враховуючи епідемічну ситуацію, що склалася у нашій області щодо туберкульозу, бажано проходити профілактичне флюорографічне обстеження органів грудної клітки щороку. Є групи населення, для яких щорічне профілактичне флюорографічне обстеження є обов’язковим. До обов’язкових контингентів відносять людей, які працюють в умовах шкідливого виробництва (шахтарі та ін.). Також це особи із груп ризику захворювання на туберкульоз. До них можна віднести споживачів ін’єкційних наркотиків, осіб, що зловживають алкоголем, осіб без постійного місця проживання. До медичної групи ризику відносяться люди, які тривало приймають стероїди (гормони), хворі на онкопатологію, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, цукровий діабет, хронічні неспецифічні захворювання легень. Щорічному флюорографічному обстеженню також підлягають особи з «декретованого контингенту», а саме: медичні працівники, освітяни,  працівники харчової промисловості та інші, - зауважує у коментарі лікар–фтизіатр диспансерного відділення №1 КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Алла Щаслива.


Лікар відзначає, що існує ще одна «особлива» щодо рентгенологічного профілактичного обстеження група населення, це – ВІЛ-інфіковані особи. Їм, в умовах епідемії туберкульозу, рекомендовано проходити саме рентгенологічне обстеження двічі на рік, враховуючи знижений імунітет та постійний підвищений ризик щодо захворювання на туберкульоз.


- Усі мешканці Кіровоградської області мають проходити профілактичні флюорографічні огляди у медичних закладах за місцем проживання, або на пересувному флюорографі. Графік виїздів та роботи пересувного флюорографу заздалегідь повідомляється населенню регіону, в який він направляється). Пам’ятаймо, що туберкульоз легше профілактувати, ніж лікувати! – закликає Алла Щаслива.


Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.



1815Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: