Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кіровоградська митниця ДФС
Дата: 27 лютого 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/02/27/realizatsija-printsipu-edinogo-vikna-pri-elektronnomu-deklaruvanni-tovariv.htm
суспільство, 27 лютого 2018

Реалізація принципу «єдиного вікна» при електронному декларуванні товарів

Кіровоградська митниця ДФС


Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 №364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю» з 01.08.2016 запроваджено митне оформлення товарів і транспортних засобів за  суттєво новим принципом «єдине вікно». 


Починаючи з 01.02.2018, у випадку електронного декларування товарів, застосування такого принципу є обов‘язковим.


Зазначений принцип полягає у тому, що у разі застосування процедури електронного декларування товарів, здійснення державних видів контролю здійснюється через інформаційну систему шляхом надсилання сканованих копій документів, необхідних для завершення відповідних видів контролю.


Створення «єдиного вікна» допомагає спростити митні процедури та скоротити час на їх проведення, мінімізує вплив людського фактора при прийнятті рішень митницею та контролюючими органами, що дає змогу значно знизити корупційні ризики та можливості для перевищення службових повноважень.


Єдине вікно розпочало шлях до значного спрощення та прискорення проходження митних формальностей.


По-перше, огляд товарів проводиться одночасно всіма контролюючими органами. 


По-друге, зменшуються витрати для бізнесу, адже проходження контролю передбачає скорочення контакту між бізнесом і контролюючими відомствами. 


По-третє, у контролюючих органів є лише чотири години на прийняття рішення щодо здійснення відповідного виду контролю. Якщо рішення впродовж чотирьох годин немає, застосовується принцип "мовчазної згоди". Тобто система автоматично вважає, що відповідний контроль пройдено. Таким чином, його проходження стає швидшим, а значить, і дешевшим.


Застосування принципу «єдиного вікна» дає змогу спростити бюрократію без втрати ефективності контролю.



1387Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: