Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Вечірня газета
Дата: 9 лютого 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/02/09/marshrut-patsienta-v-ukraini-startuvala-medichna-reforma.htm
суспільство, 9 лютого 2018

Маршрут пацієнта: В Україні стартувала медична реформа

Вечірня газета


В  основу реформи ліг Закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення". Першими зміни у медобслуговуванні впроваджуватимуть спеціалісти первинної ланки галузі. Це  – сімейні лікарі, терапевти та педіатри, пише "Вечірня газета".


Повністю на нові «рейки» переведуть саме медзаклади, які знаходяться найближче до пацієнта, тобто поліклініки, або, як тепер їх називають, центри первинної медико-санітарної допомоги. Всі ці інновації відбуватимуться протягом нинішнього року. Реформа вторинної і третинної ланок –  лікарень і вузькоспеціалізованих медзакладів – почнеться у 2019 році та має завершитися до 2020 року. Міністерство охорони здоров'я вже ухвалило всі необхідні документи для впровадження медреформи й написало приблизний "план робіт".


Але всі ці нововведення потрібно донести до медичних працівників первинної ланки та до населення. З цією метою у Кропивницькому стартували інформаційні семінари та дискусії на тему медичної реформи. 


Перші такі заходи на тему "Декларація про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги, інструкція по її заповненню. Маршрут пацієнта. Як обрати лікаря" відбулися 7 лютого в центрах первинної медико-санітарної допомоги – в ЦПМСД №2 та ЦПМСД №1 або, як кажуть у народі, у п’ятій та третій поліклініках. На семінари запросили громадських активістів, лікарів, журналістів та всіх тих, хто бажає більше дізнатись про медичну реформу в Україні. 


Про реформування міської медичної галузі розповіла начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук, а безпосередньо про перші кроки у співпраці лікаря та пацієнта – головний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що у селищі Гірничому, Світлана Васецька.


– Планується, що від липня цього року запрацює система, яку назвали "гроші ходять за пацієнтом", – зазначила Оксана Макарук. – Якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер бюджетні кошти йтимуть на закупівлю у медичних закладів їхніх послуг. Держава платитиме за послуги не лише державним і комунальним, а й приватним медичним установам. За задумом авторів реформи, це має змусити медичні заклади «змагатися» за пацієнтів, позбавить необхідності фінансування лікарень, які не мають навантаження, на яке вони розраховані, а також дасть свободу лікарям, що зможуть надавати власні послуги як приватні підприємці. Тобто зарплатня лікаря первинної ланки – сімейних лікарів, дільничних терапевтів і дільничних педіатрів – залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки.


За словами керівника управління охорони здоров’я, система працюватиме так: кожен пацієнт або його батьки обирають лікаря. З ним пацієнт укладає безтермінову електронну декларацію про обслуговування. У разі переїзду або незадоволення  якістю надаваних медпослуг людина зможе укласти договір з іншим лікарем.


– Держава в повному розмірі оплачуватиме прийоми і базовий пакет аналізів безпосередньо тій лікарні, де ви лікуєтеся. Виходить, ніби кожен окремий пацієнт сплачує за свій прийом, тільки кошти надає держава, – підкреслила Оксана Макарук. – У 2018 році на одного пацієнта держава виділятиме 370 грн. Один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів.


Посадовець повідомила про те, що, медичні послуги поділятимуться на два пакети:


червоний – це послуги, які оплачуватиме сам пацієнт, наприклад, неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина;


зелений – послуги, які стовідсотково оплачуватиме держава: невідкладна, первинна та паліативна допомога.


Це означає, що усі звернення до сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів, термінові операції, а також догляд і знеболювання для важко і смертельно хворих залишатимуться безкоштовними.         


Оксана Макарук також наголосила на тому, що хоч медичні послуги формально і надаватимуться на страховій основі, жодних додаткових відрахувань українці не робитимуть. Завдяки реформі буде створено Національну службу здоров’я України, що фактично виконуватиме роль страховика. Гроші на покриття видатків надходитимуть до цієї фінансової організації з державного бюджету. Фактично ті податки, які сплачують громадяни України, і будуть своєрідними "страховими внесками", які підуть на їхнє медичне обслуговування.


Керівник управління охорони здоров’я додала, що для того, аби лікувальні установи змогли почати працювати за новими правилами, місцевій владі необхідно їх автономізувати. Після цього вони зможуть отримувати фінансування від Національної служби здоров'я за підписані з лікарями декларації та надані медичні послуги. Автономізовані заклади отримають на первинну допомогу за одного пацієнта 370 гривень на рік без урахування вікових категорій. Як неприбуткові підприємства медзаклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами.


Оксана Макарук назвала три кроки, які потрібно зробити у першому півріччі 2018 року, щоб реформа запрацювала з першого липня 2018 року:


- у перші місяці 2018 року район, місто або об'єднана територіальна громада повинні своїми рішеннями перевести всі медзаклади, які надають послуги з первинної медичної допомоги, з бюджетних у некомерційні підприємства. При цьому форма власності у них залишиться колишньою – комунальною;


- підключитися до системи електронної охорони здоров'я e-Health. Оплата –  на підставі електронних, а не паперових звітів про надані послуги;


- медустанови та сімейні лікарі повинні провести роз'яснювальну кампанію з населенням, щоб простимулювати людей підписати електронні декларації із сімейними лікарями.


Оксана Макарук наголосила, що медичні картки українців будуть електронними, а записатися на прийом до лікаря можна буде онлайн. Також завдяки електронній системі пацієнти зможуть відслідковувати наявність у конкретних лікарнях безкоштовних ліків.


Як укласти декларацію із лікарем, розповіла Світлана Васецька. Вона запропонувала присутнім зразки паперових декларацій, роз’яснила, що для цього  потрібні лише  паспорт та ідентифікаційний номер, а також відповіла на численні запитання присутніх, як вчиняти в тих чи інших життєвих ситуаціях.


Отже, реформа стартувала. І тепер органам міської влади, керівникам медичних установ потрібно зробити все належне для того, щоб була сформована необхідна матеріальна база для запровадження електронної системи обліку пацієнтів, а значить, закупити необхідну кількість оргтехніки, щоб обладнати нею кожне робоче місце лікаря. Відповідно і медикам потрібно буде опанувати нові вимоги. Для цього буде проведено ще не один семінар.


2444Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: