Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Вікторія Семененко, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
Дата: 31 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/01/31/vil-rozvijuemo-mifi-ta-stereotipi.htm
суспільство, 31 січня 2018

ВІЛ: розвіюємо міфи та стереотипи

Вікторія Семененко, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»


ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, що призводить до захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД. ВІЛ схильний до стрімких мутацій. Попри те, що дана тема часто звучить у ЗМІ та під час лекцій і бесід, все-таки у суспільстві виникає чимало питань, стереотипів та міфів щодо ВІЛ. Ми відібрали найпоширеніші, які доводиться часто чути нашим фахівцям. Відповіді на них отримуємо від соціального працівника Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Романа Кузьменка.


- Назвіть основні шляхи, як передається ВІЛ?


- Існує три шляхи передачі ВІЛ: статевий (під час будь-якого статевого контакту), парентеральний (через кров), від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів, при грудному вигодовуванні). 


- Як лікується ВІЛ?


- Зараз в Україні існує лікування ВІЛ –  це антиретровірусна терапія. Вона діє безпосередньо на вірус, не дає йому поширюватися в організмі. За рахунок цього імунна система починає краще функціонувати. Оскільки вірус імунодефіциту  - це хвороба, яка поражає саме імунну систему людини.


Терапію потрібно приймати в один і той же час, щоб насиченість препаратами не втрачалася в організмі і не давала вірусу поширюватися. Пропуск цієї терапії може призвести до звикання вірусу до терапії і мутації. Терапія видається безкоштовно.


- Існує чимало міфів про ВІЛ. Які найпоширеніші?


- Найпоширеніший міф, у який досі чимало людей вірить: ВІЛ передається через укус комара. Комахи є рознощиками багатьох небезпечних хвороб, але ВІЛ вони не передають. Жодного випадку не було зафіксовано. 


Також часто можна почути, що ВІЛ – це смертельна хвороба. ВІЛ - не смертельна хвороба, а хронічна, яка піддається лікуванню. 


Ще один міф звучить так: ВІЛ передається повітряно-крапельним шляхом, через рукостискання, побутові прилади, купання в одному басейні. Але це лише міф, адже у слині, поті, сльозах, сечі концентрація ВІЛ-інфекції дуже мала, щоб її передати. Найбільша концентрація ВІЛ у сім’яній рідині, жіночій секреції, крові і грудному молоці. 


Часто можна почути від людей такий стереотип, що ВІЛ і СНІД – одне і те ж саме. Це не так, адже ВІЛ – це хронічне захворювання, а СНІД – синдром набутого імунодефіциту. Тобто СНІД розвивається у тому випадку, коли людина безвідповідально ставиться до свого здоров’я і тоді ВІЛ переходить у СНІД. Тоді імунітет не може боротися із супутніми захворюваннями.


- На які симптоми потрібно звертати увагу, щоб дізнатися про свій ВІЛ-статус?


- Взагалі, потрібно людині звернути увагу на запальні процеси хронічних хвороб, часті простудні захворюванні, грибкову інфекцію. Існує також такий міф, коли люди кажуть, якщо вони гарні зовнішньо, то не мають ВІЛ. Та відзначу, коли вірус потрапляє в організм потрібен певний час, щоб він адаптувався. А вже потім у людини проявляється недомагання у вигляді температури, лихорадки, схоже на простудний стан. Якщо не почати вчасно приймати АРВ-терапію, ВІЛ почне проявлятися у серйозній формі. Це коли імунітет буде дуже ослаблений і не буде змоги в організму боротися із супутніми захворюваннями. Від цього періоду може пройти від 5 до 10 років, в залежності від організму людини.


- Куди звертатися, щоб пройти тестування на ВІЛ?


- Наразі аналізи на ВІЛ можна здати у поліклінічних відділеннях міста Кропивницький, Кіровоградському обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД. І звичайно ж, в Кіровоградському обласному відділенні Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», яка сприяє зниженню ВІЛ і СНІД в області. Адреса: вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), 6 поверх, каб. 610, номер телефону (0522) 24 – 69 – 04.


Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.




1716Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: