Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 4 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/01/04/interv-ju-kerivnika-kirovogradgazu-lukavstvo-chi-svidoma-dezinformatsija-.htm
суспільство, 4 січня 2018

Інтерв’ю керівника «Кіровоградгазу» - лукавство чи свідома дезінформація?


Чи не найрезонанснішою подією кінця листопада минулого року в Кропивницькому стало відключення від теплопостачання кількох мікрорайонів міста в опалювальний період. Фактично це був перший випадок, коли від тепла відключили сотні помешкань містян, школи, дитячі садки, навчальні заклади та інші об’єкти не через аварію, а через рішення однієї людини.


Саме своїм «вольовим» рішенням голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий припинив газопостачання на котельні ДП «Кіровоградтепло». Чим поставив обласний центр на межу соціальної катастрофи.


Власне пан Гладкий відверто і досить цинічно в цьому і зізнався на своїй прес-конференції. Саме цинічно і зверхньо він вів себе, коли до нього в теплий кабінет прийшли обурені представники громадськості, депутати та міські чиновники. Теперішній керівник газопостачального монополіста в області людина в нашому місті нова, столична. Тому, за словами навіть тих, хто працює на ВАТ «Кіровоградгаз», пан Гладкий почуває себе у Кропивницькому, як у засланні. Це не рідне йому місто, тут не рідні йому люди. Тому в нього зовсім не тремтіла рука підписати наказ про позбавлення тепла наших домівок. Такі дії керівника підприємства монополіста, де найбільшим власником є держава, а по суті ми з вами, викликали велике обурення.


 Ще більш розлютили кропивничан чергові погрози керівництва газового монополіста про припинення газопостачання для теплогенеруючих підприємств не тільки Кропивницького, але й в інших міст обласного підпорядкування на початку грудня 2017 року, що призвело до пікетування і навіть штурму мешканцями територіальної громади приміщення ВАТ «Кіровоградгаз» та досить емоційної розмови активістів із газовиками.


Враховуючи суспільний резонанс цих подій, міська рада міста Кропивницького на своєму засіданні прийняла рішення про крайню необхідність направлення звернення до голови правління ПАТ НАК «Нафтогаз України» (який є найбільшим акціонером ВАТ «Кіровоградгаз») з проханням дати належну оцінку діям Гладкого і замінити його на іншого керівника, досвідченого та компетентного у газових питаннях. Народний депутат від обласного центру Костянтин Яриніч звернувся до Прем’єр-міністра України, керівництва Генеральної прокуратури, Національної поліції та СБУ з вимогою дати негайну правову оцінку діям керівника «Кіровоградгазу». Нацполіція у Кіровоградській області розпочала кримінальне провадження щодо дій голови правління газопостачального підприємства. Очевидно, пан Гладкий не очікував такого перебігу подій і такої згуртованості громади. Тому йому довелося виправдовуватись, шукати винних, приписуючи їм корупційні схеми, відводити громадський гнів на керівників органів місцевого самоврядування та теплогенеруючих підприємств, звинувачуючи їх в цілому в усіх бідах держави, а конкретно ні в чому. Так, у новорічному номері тижневика «Україна-Центр», вийшло інтерв’ю Олександра Гладкого «Кировоградгаз»: без политики и спекуляцій 


І що цікаво. Що інтерв’ю пана Гладкого з’явилось на шпальтах видання якраз одночасно із надходженням на ДП «Кіровоградтепло» повідомлення про припинення газопостачання на 17 котельних підприємства з 15 січня 2018 року. Мабуть, пам’ятаючи про реакцію громадян на попередні погрози, керівництво ВАТ «Кіровоградгаз» вирішило завчасно визначити ДП «Кіровоградтепло» та органами місцевого самоврядування винними у можливому зриві опалювального сезону та скерувати гнів громадян саме на них.


Проте, прочитавши заготовлені відповіді голови правління у людей, хоч трохи обізнаних з ринками газопостачання та теплопостачання, виникає питання: чи лукавить керівник ВАТ «Кіровоградгаз» чи свідомо нас дезінформує? Адже на своїй прес-конференції наприкінці листопада 2017 року щодо припинення газопостачання теплогенеруючим організаціям міста пан Гладкий не був такий красномовний….


На самому початку свого інтерв’ю пан Гладкий намагається знайти винуватого: (мовою оригіналу)


– Это была попытка переложить ответственность тепловиков в лице арендаторов КП «Кировоградтепло» ООО ЦНТИ «УНГА» на «Кировоградгаз» как газораспределительную компанию. Это неудивительно, ведь в течение четверти века у нас отсутствовал полноценный рынок газа, что позволяло различным коррупционным структурам паразитировать на разнице в тарифах на газ для населения и предприятий теплокоммунэнерго (ТКЭ).


Проте, чомусь, керівник підприємства з великою державною часткою свідомо чи несвідомо забуває зазначити, що різниця в тарифах на газ, на якій нібито «паразитує» ТКЕ, формально не стосується діяльності ДП «Кіровоградтепло» та проводиться виключно державою, а корупційні схеми, викриті новим керівництвом ВАТ «Кіровоградгаз» і взагалі не стосуються теплопостачального підприємства, яке не бере участі у процедурі постачання газу для категорії населення.


Одна з наступних відповідей керівника «Кіровоградгазу» така: С принятием нового Закона «О рынке газа» ситуация радикально изменилась. Однако местные «схемщики» надеются, что все происходящее временно, вот и пытаются разными способами оттянуть неизбежный час оплаты счетов, манипулируя общественным мнением. Хочу обратиться к жителям Кропивницкого и пояснить, что газ тепловикам отключали не потому, что жители не платят, а потому, что с возвращением «Кировоградгаза» под контроль НАК «Нафтогаз Украины» мы можем и будем работать только в рамках существующего правового поля, а жульнические схемы на газовом рынке уже не пройдут, во всяком случае в «Кировоградгазе». Сегодня газ поставляется предприятиям только при наличии подтверждения соответствующего объема – так называемой номинации – со стороны поставщика газа. Только при наличии номинации «Кировоградгаз» может держать вентиль открытым. Отсутствие у предприятия номинации – основание для отключения его от газоснабжения. И это отключение делается также в защиту интересов населения. Ведь объем газа, который отбирается без номинации, согласно действующему кодексу газораспределительных систем, подпадает под определение «несанкционированный отбор». Проще говоря, это воровство, за которое потом приходится платить двойную стоимость. А откуда у предприятия ТКЭ возьмутся деньги? Ответ простой: эти деньги потом будут находить, повышая тарифы на тепловую энергию. Таким образом за бездеятельность руководства предприятий ТКЭ вынуждены платить горожане.


І справді, Закон України «Про ринок природного газу» був введений в дію в 2015 році, однак протягом двох останніх опалювальних сезонів будь - яких проблем із газопостачанням теплових об’єктів підприємства не виникало, доки в Кропивницький не приїхав «керувати» пан Гладкий. Дійсно у підприємства існує проблема з наявністю заборгованості за спожитий природний газ у минулих періодах та несвоєчасність його оплати, але вона виникла через невиконання державою зобов’язань по сплаті різниці в тарифах по категоріях населення та бюджетні установи з 2011 року.


Так, заборгованість ДП «Кіровоградтепло» перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ у минулих періодах складає 161 988,7 тис. грн. При цьому дебіторська заборгованість всіх споживачів, в тому числі і держави з відшкодування різниці в тарифах, перед ДП «Кіровоградтепло» складає 175 867,8 тис. грн., з яких:


-  населення – 39 550,2 тис. грн.;

-  пільги та субсидії – 10 901,4 тис. грн.;

-  бюджетні установи – 978,5 тис. грн.;

-  інші споживачі – 950,9 тис. грн.;

-  різниця в тарифах по категорії населення – 89 728,6 тис.грн.;

-  різниця в тарифах по категорії бюджетні установи – 33 758,2 тис.грн.


І саме відсутність фінансування заборгованості різниці в тарифах з боку держави стала підставою неотримання номінацій в опалювальному періоді 2017/2018. Перш ніж звинувачувати підприємство у накопиченні заборгованості за газ, треба нагадати , що оплата за спожитий газ здійснюється щоденно в автоматичному режимі банківською установою з рахунків підприємства із спеціальним режимом використання, на які надходить оплата споживачів за надані послуги теплопостачання за встановленим нормативом і одразу направляється як оплата за спожитий природний газ на рахунки газопостачальних та газотранспортуючих та газорозподільних компаній.


Але для вирішення питання розрахунків за газ у повному обсязі держава повинна погасити заборгованість з різниці в тарифах, по пільгах та субсидіях, бюджетні установи та населення систематично розраховуватись відповідно до укладених договорів, а підприємство в свою чергу з газопостачальниками для подальшого отримання номінацій на газ і стабільного проходження опалювального сезону.


Тож якщо брати це до уваги, то складається враження , що новопризначений керівник ВАТ «Кіровоградгаз» діє виключно в інтересах комерційної структури «НАК Нафтогаз України» і має на меті будь - якими засобами, в тому числі шляхом шантажу та залякування, вибити борги минулих років та жодним чином не захищає права та інтереси населення, міської громади та держави . Не витримує критики й залякування щодо підвищення тарифів на теплову енергію, які мають чітко визначену структуру, і збитки підприємства, до яких можуть бути віднесені витрати по небалансу газу, до неї не включені і відповідно до вимог чинного законодавства не можуть бути включень загалом.


І знову маніпуляція з боку пана Гладкого: «Для понимания горожан стоит отметить, что руководство компаний ТКЭ еще до начала отопительного сезона было оповещено о нарушениях законодательства. Однако они наши предупреждения проигнорировали, не получив номинацию в НАК «Нафтогазе» или у любого другого поставщика. И если «Теплоэнергетик» сразу все понял и исправил ситуацию, то КП «Кировоградтепло» до сих пор пользуется дорогим технологическим газом, за который будет вынуждено платить по двойному тарифу. А вот оплатит ли руководство и собственники компании эти убытки или городская власть распишет их на горожан через очередное повышение тарифа на тепловую энергию, думаю, стоит взять на контроль журналистам и правоохранительным органам».


Говорячи про те, що КП «Теплоенергетик» «виправив ситуацію» Гладкий «забуває» пояснити, яким чином це сталося. А сталося це через те, що міська рада міста Кропивницького своїм рішенням дала гарантії виплати заборгованості минулих років коштом місцевого бюджету, і тепер щорічно з місцевого бюджету будуть виплачувати чималеньку суму на користь ПАТ «НАК «Нафтогаз України» через заборгованість, яка виникла з вини держави.


Цілісний майновий комплекс «Кіровоградтеплоенерго» знаходиться в оренді у приватної структури – ДП «Кіровоградтепло», тому таке рішення для аналогічного підприємства ТКЕ неможливе апріорі.


 Досконало вивчаючи норми чинного законодавства та ринок природного газу, пан Гладкий напевно повинен знати, що для реструктуризації боргу ДП «Кіровоградтепло» потрібна фінансова гарантія виключно банку. Однак, якщо пан Гладкий, співпрацюючи з ДП «Кіровоградтепло» тривалий час та обмінюючись численними листами, навіть не спромігся з’ясувати організаційно-правову форму свого контрагента, плутаючи комунальне підприємство (КП) із дочірнім підприємством (ДП), то його висновки щодо подальшого розвитку подій та причин виникнення та загострення такої ситуації зрозумілі.


Процедура надання банківської гарантії потребує часового періоду, бо жоден банк, навіть державний, дуже неохоче надає таку гарантію підприємству з мільйонними боргами. От і виходить, що держава вимагає банківську гарантію для реструктуризації боргу, який виник з вини держави. Таке собі замкнене коло.


Але, незважаючи на усі складнощі, для отримання номінацій на газ ДП «Кіровоградтепло» на даний час працює над питанням банківської фінансової гарантії «Укргазбанку», при цьому повністю погасивши заборгованість за розподіл природного газу перед ВАТ «Кіровоградгаз» .


Також голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» намагається запевнити читачів, в тому, що існують заяви до правоохоронних органів: «Мы обратились в правоохранительные органы с соответствующим заявлением по поводу несанкционированного отбора газа предприятием «Кировоградтепло». Поэтому, на наш взгляд, сегодня уже есть смысл задать правоохранительным органам, тепловикам и городским властям несколько вопросов. Куда деваются деньги населения и городского бюджета за тепло, если КП «Кировоградтепло» ТОВ ЦНТИ «УНГА» не имеет ни одного контракта на поставки газа? И каковы меры предприняты правоохранительными органами для пресечения незаконного отбора газа? А также понесет ли кто-то ответственность за убытки, нанесенные государству, городской громаде и населению?».


Правда, самі правоохоронні органи не ініціювали жодних слідчих дій щодо розгляду заяви ВАТ «Кіровоградгаз» про несанкціонований відбір газу ДП «Кіровоградтепло». Натомість ініціювались слідчі дії по відношенню до рішень пана Гладкого.


Далі керівник ВАТ «Кіровоградгаз» висловлюється, як заправський політик: Ведь по сути сегодня получается, что КП «Кировоградтепло» ТОВ ЦНТИ «УНГА» фактически грабит государство, открыто воруя газ, грабит горожан, непонятно куда девая полученные за тепло деньги, и грабит городской бюджет, которому придется оплачивать все штрафные санкции. Искренне надеюсь, что правоохранительные органы дадут исчерпывающие ответы на эти вопросы.


Але знову ж герой інтерв’ю забуває послатись на розпорядження Кабінету Міністрів України 720-р від 04.10.2017 р. та рішення міської та обласної комісій з техногенної безпеки, безумовне виконання яких є прямим обов’язком як ДП «Кіровоградтепло», так і ВАТ «Кіровоградгаз».


Не забуває керівник «Кіровоградгазу» в список винуватих додати і місцеву владу: По сути, вся ответственность за происходящее в сфере ЖКХ лежит на плечах местных органов власти. От их расторопности и желания что-то улучшать в своей работе в существующих правовых рамках зависит жизнь и нормальное функционирование 250-тысячного областного центра. Корень проблемы, на наш взгляд, лежит в сложившейся организационно-правовой системе предприятий ТКЭ в Кропивницком. Мы не знаем, чем несколько лет назад руководствовалась городская власть, отдавая самого крупного поставщика услуги теплоснабжения в аренду частной компании, была ли там коррупционная составляющая. Думаю, в этих вопросах должны разобраться компетентные органы.


Варто нагадати пану Гладкому, що місцевий бюджет не має ніякого відношення до приватної структури, в оренді у якої знаходиться цілісний майновий комплекс.


Свідомі чи несвідомі маніпуляції термінами, нормами закону. Ігнорування чи вибірковість в ставленні до фактів, власне все це і є основою для інтерв’ю керівника «Кіровоградгазу». Очевидно, що після широкого суспільного резонансу та спротиву територіальної громади пану Гладкому доводиться виправдовуватися і швиденько шукати винних: міську владу, теплогенеруючі підприємства, самих городян. Чим закінчиться протистояння цілої громади обласного центра і голови правління підприємства - монополіста невідомо. Так само невідомо чи наважиться він знову дати команду закрутити газові вентелі 15 січня . Єдине що хочеться побажати – тепла нам і нашим родинам в новому році!


2194Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: