Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 18 грудня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/12/18/schob-svjata-buli-bezpechnimi.htm
суспільство, 18 грудня 2017

Щоб свята були безпечними

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Новорічні та різдвяні свята — це свічки, хлопавки, вогні і ялинки, які, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й розтікаються, тож ліквідувати їх загорання значно складніше.


Щоб ялинка приносила тільки радість, встановлювати її потрібно подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит). На ялинку не можна встановлювати свічки й бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватяним «снігом» і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежне просочення (цю інформацію вказують на упаковці). Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, її потрібно правильно зібрати й надійно встановити, а іграшки рівномірно на ній розподілити.


Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, під час її встановлення не слід підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, вони повинні перебувати тільки під наглядом дорослих. Для безпеки дітей ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б’ються, — бантами, шишками, кулями зі склопластику. Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикрашування ялинки не можна використовувати несправні й несертифіковані електричні вироби. Підключення гірлянд до мережі має бути тільки за допомогою штепсельних з'єднань. При виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання дротів, миготіння лампочок, іскріння) її слід негайно відключити.


Як вибрати живу новорічну ялинку?

Переваги натуральної ялинки — це запах, аромат лісу та природний натуральний вигляд. Ось деякі моменти, на які варто звернути увагу, вибираючи ялинку.


Розмір

Необхідно брати до уваги висоту стелі й розмір приміщення. Ялинка не повинна захаращувати собою всю кімнату й заважати проходу людей. Якщо хочете ставити її в куток, то краще взяти «однобоке» деревце.


Переваги штучної ялинки

Перевага штучної ялинки — її довговічність. Вона не втратить свій вигляд до кінця свят і може служити декілька років. Вартість штучних ялинок залежить від багатьох параметрів. Головне — країна-виробник. Другий фактор, що визначає ціну, — висота дерева й екологічність матеріалів. На ціну впливає й спосіб збирання: дорогі ялинки розкладаються, як парасолька, дешеві збирають по гілочках. На ціну впливають також пухнстість, оригінальне забарвлення, наявність «шишок» і «снігу» на гілках.


Вогнестійкість

  На упаковці повинно бути зазначено, що ялинку виготовлено із спеціального вогнетривкого поліетилену або пластику. Найкращі синтетичні ялинки виготовляють з полімерів з додаванням так званих антипіренів — речовин, що перешкоджають загоранню. Такі ялинки не горять, у найгіршому випадку тільки жевріють.


Що важливо знати

Із чого б не була виготовлена новорічна ялинка, на неї повинен бути гігієнічний сертифікат. Він засвідчує хімічну безпеку виробу, доводить, що матеріал, з якого його виготовлено, не містить формальдегіду, смоли, метилену й ацетону.


Купувати новорічні гірлянди зі штучних матеріалів або ялинку можна тільки при наявності цього документа, інакше існує шанс усі свята дихати отруйними випарами й страждати від задушливого запаху пластику.



2066Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: