Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Підготував Олександр Виноградов, ЦНТУ
Дата: 15 листопада 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/11/15/u-kropivnitskomu-pidpisali-tristoronnju-ugodu-pro-vprovadzhennja-naukovih-doslidzhen-u-promislove-virobnitstvo.htm
суспільство, 15 листопада 2017

У Кропивницькому підписали тристоронню угоду про впровадження наукових досліджень у промислове виробництво

Підготував Олександр Виноградов, ЦНТУ


14 листопада на базі підприємства «Астарта Груп» у місті Кропивницький відбулось підписання тристоронньої угоди між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, ЦНТУ та ПП «Астарта Груп» про впровадження у серійне виробництво інноваційної конструкції вузла сільгосптехніки, розробленої науковцями і викладачами кафедри сільськогосподарського машинобудування університету.


Як зазначив заступник голови КОДА Андрій Коломійцев, даний проект реалізовано в рамках програми впровадження регіональних наукових досліджень у промислове виробництво Кіровоградської області на 2017-20 роки, ухваленої депутатами обласної ради у травні поточного року. Мета програми – створення умов для проведення наукових досліджень та впровадження результатів досліджень у виробництво. Ця програма є практичним інструментом реалізації регіональної політики сприяння розвитку науки і техніки, впровадженню нових технологій, підвищенню технічного рівня виробництва та інше.


Спочатку комісія облдержадміністрації оголосила про відбір заявок від підприємств щодо необхідності вдосконалення того чи іншого виробу або механізму. Першою заявкою в рамках реалізації програми впровадження регіональних наукових досліджень у промислове виробництво Кіровоградської області стала пропозиція ПП «Астарта Груп» про вдосконалення конструкції причепного пристрою бункера БНП-30ПП для накопичення та перевантаження зерна.


Серед можливих рішень зазначеної проблеми комісія обрала найбільш раціональну конструкцію – конструкцію, запропоновану Центральноукраїнським національним технічним університетом. «Приємно відзначити, що ЦНТУ запропонував власне оригінальне технічне рішення», – зауважив Андрій Коломійцев.


В якості винагороди за вирішення завдання Центральноукраїнський національний технічний університет має отримати винагороду в розмірі 50 тисяч гривень.


Як розповів ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол, технічний університет здійснює наукову роботу за декількома напрямами. Наш навчальний заклад співпрацює із Міністерством освіти і науки України, із галузевими структурними підрозділами Національної академії наук, із міжнародними партнерами, з органами місцевого самоврядування та підприємствами. Проте головний вектор – робота для економіки регіону, яка полягає, у тому числі, у співпраці зі структурами облдержадміністрації. Зокрема, ЦНТУ працює із департаментом інфраструктури та промисловості КОДА (проект розробки причіпному пристрою як раз було реалізовано по лінії департаменту інфраструктури і промисловості ОДА), з департаментом екології, з департаментом економіки, з департаментом агропромислового розвитку тощо. Також проводиться спільна робота із Кіровоградською торгово-промисловою палатою.


Директор ПП «Астарта груп» Сергій Будак розповів про те, як минулого сезону підприємство вперше почало експлуатувати новинку ринку сільськогосподарської техніки – бункери БНП-30ПП (виготовлений в Україні аналог імпортної техніки). В роботі машин виникли проблеми – часто виходив з ладу механізм кріплення причепу до трактору.


«Сам по собі вузол простий в ремонті, проте таких ремонтів виявилось дуже багато, – говорить Сергій Будак. – Восени, коли кожна година на вагу золота, абсолютно неприпустима ситуація, коли техніка три дні працює, а день ремонтується. Простої техніки тягнули за собою втрати в сезон збору врожаю. Хочу відзначити важливість проекту в частині практичного вирішення проблеми: у даному випадку університет допоміг вирішити задачу, яку ми силами підприємства б не виконали, тому що ми не маємо спеціального обладнання та бази для проведення досліджень».


За словами представника ПП «Астарта груп», у даному випадку наука спрацювала не заради науки, а заради вирішення конкретної практичної задачі. Подібних задач (здавалося б дрібних, проте важливих) в процесі роботи із технікою виникає немало, оскільки вітчизняні сільгоспмашини часто потребують доопрацювання або удосконалення конструкцій, а імпортна техніка потребує адаптації до місцевих умов експлуатації.


Сергій Будак повідомив, що механізм кріплення причепу, розроблений науковцями кафедри сільськогосподарського машинобудування Центральноукраїнського національного технічного університету, вже 1,5 місяці працює у полі (у кількості трьох одиниць), і жодного нарікання на якість конструкції не виникало.


Як розповів науковий керівник проекту розробки даної конструкції, завідувач кафедри сільськогосподарського машинобудування ЦНТУ, професор Микола Свірень, в проекті було задіяно шість співробітників кафедри. Зокрема, теоретичні дослідження проводив доцент Олексій Васильковський, усіма організаційними питаннями займався доцент Володимир Амосов.


Завдання кафедра отримала вже на початку літа. Робота вважалась терміновою – потрібно було встигнути все зробити до початку збору врожаю. Перші півтора місяці витратили на дослідження та розробку конструкції вузла, ще два із половиною місяці пішло на виготовлення за кресленнями кафедри СГМ експериментального зразка та його випробування у польових умовах. Протягом періоду експлуатації дослідного зразка представники кафедри уважно спостерігали за роботою нового пристрою до причепу. Загальний висновок – розробка кафедри суттєво підвищила надійність механізму з’єднання причепа.


«Реалізація даного проекту обласної програми є черговим прикладом того, що наш університет має реальні прикладні розробки, які можуть працювати на вітчизняне сільське господарство, на вітчизняне сільгоспмашинобудування, – говорить проректор із наукової роботи Центральноукраїнського національного технічного університету, професор Олександр Левченко. – Думаю, це позитивний досвід того, як в результаті спільної роботи університету, обласної державної адміністрації та підприємства ми можемо разом розвивати науку і впроваджувати у виробництво інноваційні розробки».

 

Після того, як представники Кіровоградської ОДА, ЦНТУ та ПП «Астарта груп» Андрій Коломійцев, Михайло Черновол та Сергій Будак підписали угоду, відповідно до якої облдержадміністрація доручає ЦНТУ передати науко-дослідну розробку підприємству, а підприємство «Астарта груп», у свою чергу, гарантує впровадження розробки у виробництво, заступник голови КОДА Андрій Коломійцев закликав й інші підприємства та наукові установи Кіровоградщини долучатися до співпраці в рамках програми впровадження регіональних наукових досліджень у промислове виробництво Кіровоградської області. ЦНТУ




2132Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: