Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи
Дата: 9 листопада 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/11/09/robota-jak-zasib-sotsialnoi-adaptatsii-zasudzhenih.htm
суспільство, 9 листопада 2017

Робота як засіб соціальної адаптації засуджених

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи


Процес соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, не можливий без надання їм необхідної допомоги у працевлаштуванні та залучення таких громадян до суспільно корисної праці.


Обласна служба зайнятості всіляко сприяє особам, звільненим з місць позбавлення волі, у працевлаштуванні. 


Так, у разі звернення громадян зазначеної категорії до центрів зайнятості по допомогу у пошуку роботи їм надається широкий спектр адресних соціальних послуг згідно із чинним законодавством.


В першу чергу – це підбір г роботи і сприяння в працевлаштуванні як таких, що потребують додаткових соціальних гарантій в умовах сучасного ринку праці.


Також служба зайнятості має реальну можливість допомогти охочим безробітним громадянам започаткувати власну справу, що, у свою чергу, сприяє створенню нових робочих місць, допомагає безробітним правильно зорієнтуватися, належно зробити вибір з урахуванням потреб ринку праці, раціонально використати свій потенціал та займатися улюбленою справою. З цією метою їм надається організаційна, правова та фінансова підтримка, організовується навчання основам підприємницької діяльності.


Обласна служба зайнятості надає особам, звільненим з місць позбавлення волі, інформаційно-консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням шляхом використання комплексу сучасних комунікативних засобів, проведення різноманітних інформаційно-довідкових, просвітницьких, спеціалізованих, інших заходів, спрямованих, насамперед, на підвищення рівня їх поінформованості про соціальні послуги служби зайнятості, а також формування у них активної поведінки на ринку праці.


Надання профорієнтаційних послуг клієнтам зазначеної категорії допомагає їм у самопізнанні, самооцінці та адаптації до реальних життєвих умов, подоланні кризових ситуацій тощо, а також у виборі чи зміні професії з урахуванням їх психологічних особливостей та вимог ринку праці.


Значна увага приділяється й підвищенню конкурентоспроможності громадян зазначеної категорії шляхом організації обласною службою зайнятості професійного навчання відповідно до потреб ринку праці та замовлень роботодавців, а саме: проводиться професійна підготовка за робітничими професіями, а також перепідготовка або підвищення кваліфікації як робітників, так і фахівців з вищою освітою. Головним при цьому є узгодження і потреб роботодавця, і інтересів шукача роботи, що сприяє якнайшвидшому працевлаштуванню людини, закріпленню її на робочому місці.


Громадяни зазначеної категорії активно залучаються й до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, що є важливим і корисним, адже це дозволяє їм не лише отримати додатковий заробіток, а й зберегти або відновити мотивацію до праці, працювати в колективі, відчувати себе потрібними іншим, активізувати свої прагнення до зміни соціального статусу та пошуку постійної зайнятості. Люди, які виконують кваліфіковані тимчасові роботи, мають можливість відновити свої професійні навички або набути додаткових вмінь, що також позитивно впливає на їх подальше працевлаштування.


Слід також зазначити, що чинним законодавством передбачено різні види матеріального забезпечення безробітних, зокрема допомога по безробіттю, у т.ч. одноразова її виплата для організації підприємницької діяльності; матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного та ін.



1867Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: