Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: сайт "Акула"
Дата: 6 листопада 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/11/06/mifi-ta-realii-evropeiskogo-rinku-dokumenti-.htm
суспільство, 6 листопада 2017

Міфи та реалії Європейського ринку (ДОКУМЕНТИ)

сайт "Акула"


Європейський ринок у Кропивницькому останнім часом опинився у центрі скандалу.  Торговці, що орендують площу на ринку, невдоволені підняттям орендної платні. Щоб не здійснювати оплату за новими тарифами, підприємці мітингують, звинувачують орендодавця у веденні «чорної» бухгалтерії  та заявляють про право власності на торгові павільйони.


Щоб зрозуміти, хто правий, а хто винен, кореспондент «Акули» звернувся до орендодавця – ТОВ «ХХІ Вік».


Ситуацію прокоментував директор підприємства Ігор Захаров.


«Мені дивно чути від підприємців, що вони є власниками майна Європейського ринку. На початку двохтисячних почалося його будівництво за кошти ТОВ «ХХІ Вік». У 2005 році додатково було взято кредит у банку «ВТБ» на 10 млн. грн. Тобто модулі, устаткування, тротуарна плитка – все це збудовано за кошти власника та кредитні кошти.


Майновий комплекс ринку вводився в експлуатацію трьома чергами, є відповідні свідоцтва на право власності від 26.03.2007, 05.11.2007 та 12.02.2008 років відповідно.


На сьогоднішній день всі кошти по кредиту сплачено,  ТОВ «ХХІ Вік» та майно Європейського ринку не мають жодних фінансових обтяжень.

Зрозуміло, що підприємці не бажають сплачувати оренду за ринковою ціною, але ж навіщо розповідати відверту брехню? Якщо ви стверджуєте, що це ваша власність – покажіть свідоцтво на право власності, і всі питання відпадуть самі собою», зазначає Захаров.

«Варто також зазначити, що коли ринок тільки розпочинав свою роботу, підприємцям на 5 років надавались пільги по оренді. Коли у 2014 році в країні почалась економічна криза, ми розуміли, що в такі моменти не можна піднімати тарифи, адже людям і так важко. Таким чином, п’ятирічні пільги розтягнулись на 10 років. А тепер, коли ми більше не можемо тримати їх на тому ж рівні, нас паплюжать по всьому місту та поливають брудом», - додає Захаров.

Як зазначає економіст Ольга Бойко, підняття оренди є вимушеним кроком, зважаючи на економічну ситуацію в країні: «Ми просто не можемо залишити орендну плату на рівні 2014 року. Інфляція тільки за 9 місяців 2017 року становить 108,1%, шалений стрибок курсу долара, підвищення тарифів на комунальні послуги на 108%, мінімальної зарплатні на 98%. Три роки ми не підіймали оренду, але якщо зараз цього не зробимо, підприємство треба буде закривати. Тому був проведений моніторинг і оренду піднято до рівня середнього по місту значення», - зазначає пані Бойко.


За словами директора фірми-суборендаря «Простор» Олени Сидоренко, більшість договорів вже з підприємцями вже підписано:


«Ми завжди йдемо на діалог з підприємцями, але частина з них просто не хочуть нас чути, категорично вимагаючи зниження оренди. Вони говорять про чорну бухгалтерію та стверджують, що їм не дають чеків про сплату. Насправді, це не відповідає дійсності. З більшістю підприємців договори вже підписані, чеки про сплату є», - стверджує Олена та показує договір і чек в підтвердження власних слів.




«Наразі ми надали підприємцям, які ще не уклали договори,  два тижні на виправлення ситуації. Інакше їм доведеться звільнити торгові площі, адже умови договору однакові для всіх, їх треба виконувати, інакше працювати ми не можемо», - підсумував Захаров.



2695Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: