Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кіровоградський обласний центр зайнятості
Дата: 11 вересня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/09/11/do-omrijanoi-roboti-kilka-krokiv.htm
суспільство, 11 вересня 2017

До омріяної роботи - кілька кроків

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Зміни, які відбуваються на ринку праці, мають об’єктивний характер і потребують від шукача роботи активних цілеспрямованих дій і власних зусиль. Існує кілька поширених підходів до пошуку роботи. Відмінність між ними полягає лише у вихідних позиціях, які обираються індивідуально кожним шукачем.


Перша – власні бажання. Якщо Ви керуєтеся власними бажаннями у виборі потрібної роботи, то послідовність пошуку повинна бути такою:


Ким саме я хочу бути?


Які знання, вміння та навички для цього необхідні і якими з них я володію?


Наявність попиту на цю професію на місцевому ринку праці – де і як працевлаштуватись?


Друга – особисті навички та вміння – вибір бажаної роботи повинен відповідати особистому досвіду, професійним навичкам та вмінням. Тоді послідовність пошуку складається з таких основних моментів:


Які вміння та професійні навички я маю?


Для виконання якої роботи вони потрібні?


Яку саме з цих робіт я бажаю виконувати?


Де і як працевлаштуватися за бажаною професією?


Наступний крок до досягнення мети – зацікавити роботодавців, тобто розповісти про себе, скласти резюме (документ, у якому претендент на робоче місце подає роботодавцю коротку позитивну інформацію про себе).


Далі потрібно зібрати інформацію про вакансії. Важливо навчитися ефективно використовувати всі джерела пошуку роботи: особисті контакти, центр зайнятості, засоби масової інформації (газети, журнали, телепередачі, радіо), Інтернет тощо. Опрацьовуйте щоденно по кілька джерел вакансій – це прискорить Ваше працевлаштування. 


Важливий етап процесу пошуку нової роботи – співбесіда з роботодавцем. Часто успіх залежить від уміння показати себе з кращого боку, справити гарне враження, переконати роботодавця, що Ви – саме та людина, яка йому потрібна. Готуючись до зустрічі:


- зберіть максимум інформації про діяльність організації, в яку Ви йдете; 


- уточніть час, дату зустрічі та адресу;


- переконайтеся, що Ви знаєте, як проїхати до місця зустрічі та розрахуйте час, щоб бути там завчасно;


- продумайте Ваш одяг та зовнішній вигляд;


- підготуйте папку необхідних документів;


- підготуйте перелік своїх питань до роботодавця.


Під час співбесіди будьте ввічливим та терплячим; тримайтеся вільно, але офіційно; уважно вислуховуйте запитання, не перебивайте співрозмовника, якщо не зрозуміли – не соромтеся уточнити; відповідайте коротко, по суті, будьте правдиві; тримайтеся з гідністю; намагайтеся не справляти враження невдахи, але утримуйтеся від зухвалої поведінки.


Після співбесіди проаналізуйте Ваші дії та шанси на працевлаштування.


Зауважте, що прийомами ефективного пошуку роботи можна оволодіти, взявши участь у спеціалізованих семінарах, які проводяться у кожному центрі зайнятості. На таких заходах кваліфіковані спеціалісти навчають методам пошуку роботи в сучасних умовах; техніці телефонних дзвінків до роботодавців стосовно вакансій; складанню резюме; техніці співбесіди з роботодавцем та самопрезентації.


Бажаємо успіху та роботи до душі!



2289Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: