Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 17 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/02/17/jakisna-osvita-zaporuka-uspishnogo-rozvitku-derzhavi.htm
суспільство, 17 лютого 2017

Якісна освіта – запорука успішного розвитку держави


Сучасний динамічний інноваційний розвиток нашої держави, соціально - економічні реформи зумовлюють нові пріоритети модернізації освітньої галузі, яка розвивається в умовах формування інтенсивних ринкових відносин і постійно зростаючих професійних запитів педагогічних працівників на освітні послуги та забезпечення рівного доступу до якісної освіти усіх дітей.


Сьогодні кожен навчальний заклад має певний сформований у суспільстві образ, незалежно від того, працює він над його створенням чи ні. Позитивний імідж навчального закладу стимулює попит на освітні послуги, які він надає, сприяє його популярності серед цільових груп і підвищує конкурентоспроможність.


Освітня галузь нашого району – це 17 загальноосвітніх навчальних закладів різного ступеня навчання із різною наповнюваністю класів, які забезпечують освітню діяльність. Загальноосвітні навчальні заклади розташовані на території майже кожної сільської ради. На території Смолінської селищної ради, Злинської сільської ради функціонують по 2 загальноосвітні заклади, а на території Хмелівської сільської ради на початок навчального року функціонували три загальноосвітні заклади.


На жаль, демографічна ситуація у країні та, звичайно, і в нашому районі така, що потужність загальноосвітніх закладів значно перевищує наповнюваність. Більшість шкіл наповнені на 40%. Так, наприклад, Хмелівські загальноосвітні заклади в середньому мають наповнюваність класів всього на 25%. При цьому в перспективі до 2019 року кардинального росту кількості учнів на території сільської ради не прогнозується.


Реформування закладів освіти в Маловисківському районі розпочалося ще у 2010 році. Оптимізація освітньої мережі має забезпечити підвищення якості освіти, економічну ефективність функціонування навчальних закладів, приведення освітньої мережі у відповідність до потреб і особливостей регіону. Тож у 2010 році розпочалася робота шодо розробки районної програми «Освітній округ 2011-2015». Оскільки на території села Хмельове знаходилось дві однотипні школи, а проектна потужність однієї дозволяє вмістити всіх учнів 1-11 класів села в одну школу, більш сучаснішу, з потужною матеріально-технічною базою, тому неодноразово піднімалося питання про злиття двох шкіл. Кадрове питання у Хмелівській ЗШ I -II ст. завжди вирішувалось за рахунок учителів-сумісників із Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст. У 2014 році громаді с.Хмельове було запропоновано створити на базі закладу І-ІІ ст. навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа – дошкільний навчальний заклад», однак ця ідея не була підтримана, бо мала економічне підґрунтя: коштів для реорганізації було недостатньо, дошкільний заклад є і розташований він у центрі села та і поряд є потужна школа. До речі, відстань між школами всього 1200 м. За останні роки в дошкільному навчальному закладі проведено сучасні ремонтні роботи: зроблено капітальний ремонт приміщення, підведено водопостачання, облаштовано внутрішні туалети, встановлено умивальники та бойлери, замінено систему водяного опалення, придбано пральну машину, ноутбук, музичний центр, відкрито третю групу, що дало змогу охопити додатково дошкільною освітою ще 20 дітей.  На сьогоднішній день 66 дітей віком від 3-6 років на території с.Хмельове. 48 дітей відвідують ДНЗ, 18 інших можуть бути прийняті за заявами батьків.(заяви від цих батьків не надходили).  Окрім цього в закладі замінено на енергозберігаючі всі вікна, встановлено міжкімнатні двері, відремонтовано та установлено огорожу, закуплено нові меблі, килимове покриття та ін. На облаштування дошкільного закладу витрачено кошти як з місцевого бюджету, так і позабюджетні кошти на загальну суму близько 705 тис.


На даний час цей заклад є одним із кращих сільських дошкільних закладів за матеріально-технічним забезпеченням.


На виконання п.6 Прикінцевих положень Закону України від 24 грудня 2015 року №911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», з урахуванням Положення про освітній округ, затвердженого постановою КМ України від 27.08.2010р. №777 (у редакції постанови КМ України від 20.01.2016р. №79), відповідно до розпорядження голови Кіровоградської ОДА від 10.03.2016 р. «Про освітні округи», для забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти шляхом об’єднання навчальних закладів у навчально-виховні об’єднання в перспективному плані відображено створення Хмелівського НВО шляхом злиття Хмелівської ЗШ І-ІІ ступенів, Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст. та Новопавлівської ЗШ І-ІІ ступенів. З початку 2016 року відділом освіти проводилась організаційна робота з даного питання. Питання створення опорних закладів піднімалося у січні 2016 року на колегії відділу освіти, на нарадах керівників закладів. На співбесідах при голові райдержадміністрації та голові районної ради з керівниками територій, зокрема з сільським головою с.Хмельове неодноразово обговорювалось питання щодо функціонування ЗНЗ на території Хмелівської сільської ради.  У червні  2016 року проведена розширена колегія відділу освіти за участю голови районної ради Сосновської С.М., голови районної державної адміністрації Сороки П.В., заступника голови райдержадміністрації Синчук Л.С., депутатів районної ради та керівників територій, де обговорювалось питання надання якісних освітніх послуг закладами району, питання створення опорних закладів із філіями, питання фінансування закладів освіти.


5 серпня 2016 року проведена зустріч заступника голови райдержадміністрації Синчук Л.С., заступника голови районної ради Палія В.І., начальника відділу освіти РДА Кравченко С. В.  із педагогічним колективом, батьками учнів Хмелівської ЗШ І-ІІ ст., громадкістю та депутатами Хмелівської сільської ради, на якій обговорювалося питання створення оптимальної мережі ЗНЗ на території Хмелівської сільської ради.  14 серпня 2016 року голова РДА Сорока П.В. провів зустріч з громадою с. Хмельове, на якій піднімалось питання доцільності функціонування двох закладів на території села, надання якісних освітніх послуг, питання кадрового забезпечення, ремонтних робіт у закладі. 30 серпня 2016 року відбулося засідання комісій районної ради щодо внесення питання створення Хмелівського НВО на розгляд сесії. На засіданні комісії були присутні члени громади с.Хмельове. Всі матеріали були оприлюднені на сайтах відділу освіти, молоді та спорту, районної державної адміністрації, районної ради в терміни, передбаченні законодавством. 21 вересня 2016 року була проведена сесія районної ради, на якій розглядалося питання «Про реорганізацію (злиття) Хмелівської ЗШ І-ІІІ ст., Хмелівської ЗШ І-ІІст., Новопавлівської ЗШ І-ІІ ст. Маловисківської  районної ради у навчально-виховне об’єднання з філією». Рішення було прийнято більшістю голосів депутатів районної ради.


29 листопада 2016 року на території закладу профільною комісією обласної ради за участю голови Маловисківської РДА Сороки П.В., заступника голови районної ради Палія В.І, депутатів обласної та районної ради проведено зустріч з громадою села. Присутні ознайомилися із матеріальною базою обох закладів. Усі члени комісії відмітили кращі умови для навчання, матеріально-технічну базу Хмелівської  ЗШ І-ІІІ ст.


У грудні 2016 року голова Маловисківської РДА Сорока П.В., взяв участь у сесії Хмелівської сільської ради. На сесії обговорювалось питання створення НВК на базі Хмелівської ЗШ І-ІІ ст., але більша частина громади була проти створення НВК, оскільки дошкільний заклад вміщує всіх дітей даної території. Як альтернатива громаді села було запропоновано створити культурно-дозвіллєвий центр у приміщенні Хмелівської ЗШ І-ІІ ст., де могли б проводити свій вільний час підлітки та молодь даної території. Тим більше гроші для цього у території є (вільні лишки становлять за 2016 рік 1 153 000 грн).


Хмелівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. - потужний загальноосвітній заклад побудовано у 1991 р., Триповерхова сучасна будівля з енергозберігаючими вікнами та дверима. Школа має спортивну залу - 288 кв.м., актову залу -151,5 кв.м, залу для занять дзюдо із сучасними татамі, бібліотеку та читальну залу, їдальню на 100 посадкових місць, працює кабінетна система, яка має хорошу матеріально-технічну базу, наявний шкільний автобус. Для сучасного інформаційно-освітнього простору має 2 мультимедійних класи, декілька проекторів, близько 10 ноутбуків, 3 комп’ютерних класи. Приміщення котельні знаходиться за межами навчального закладу та є енергоефективним, оскільки опалюється тріскою та пілетами, економить близько 100 тис.грн. бюджетних коштів за рік.


Уже після створення Хмелівського НВО для закладу придбано 5 комплектів шкільних меблів (парти, стільці, шафи) для початкових класів, меблі для комп’ютерного класу.


У позаурочний час діти здобувають позашкільну освіту. На базі школи працюють гуртки художньо-естетичного та спортивного напрямку. Школа є опорною з питань патріотично-національного виховання. На сьогоднішній день у закладі навчається 257 дітей.


Директор закладу вчитель-новатор. Постійний учасник Всеукраїнських форумів з питань громадянської освіти, медіаграмотності. Досвідчений керівник, який запроваджує інновації в навчально-виховний процес, лауреат обласного етапу конкурсу «Учитель року» у номінації «Директор школи».


За останні роки на базі закладу проведено обласний семінар для слухачів лабораторії педагогічного досвіду директорів та заступників директорів (2011 р.), засідання обласної творчої групи директорів загальноосвітніх закладів (2012 р), педагогічна практика слухачів курсів підвищення кваліфікації завідувачів (директорів), методистів методичних кабінетів, відділів, управлінь освіти з проблеми «Інноваційні підходи до формування конкурентоспроможного педагога в умовах організації інформаційного простору» (2015 р.), мастер-клас директора закладу Тутаєвої М.О. для керівників навчальних закладів району з проблеми «Розвиток управлінської компетентності керівника сучасної школи» (2015 р.)


25 листопада у Хмелівській ЗШ І-ІІІ ст відбулася (не)конференція за програмою mini EdCamp «Розвиток компетенцій та їх роль у житті сучасної успішної людини» за підтримки українських та зарубіжних партнерів. 


Головним девізом цього зібрання стала побудова спільноти відповідального вчительства. У (не) конференції брали участь радник міністра освіти і науки України, натхненник EdCampу Олександр Елькін, помічниця аташе з питань культури Посольства США в Україні Олександра Єгорова, представник швейцарсько-українського проекту «Підримка децентралізації в Україні» Олег Баклажов та експерти з різних питань освіти, які підтримали заклад та звернули увагу на забезпечення якісних освітніх послуг.

     

Тож сучасні заклади, і в тому числі заклади освіти нашого району мають забезпечити випускників шкіл бути конкурентноздатними у сучасному світі, випустити зі школи "всебічно розвинену, здатну до критичного мислення цілісну особистість, патріота з активною позицією, інноватора, здатного змінювати навколишній світ та вчитися впродовж життя". Надіємося, що зміни в освіті дадуть добрі результати.


3633Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: