Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: За матеріалами інтернет-видань
Дата: 22 червня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/06/22/hvori-na-sertsevo-sudinni-patologii-buli-obstezheni-kraschimi-likarjami-ukraini.htm
суспільство, 22 червня 2015

Хворі на серцево-судинні патології були обстежені кращими лікарями України

За матеріалами інтернет-видань


18 червня у рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» відбувся виїзд до Кіровоградської області головного позаштатного спеціаліста МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» д. мед. н. К.В. Руденка та бригади фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Інституту педіатрії акушерства і гінекології.


Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» стартував у вересні 2014 року у Черкасах. Відбулися поїздки до Сумської, Житомирської, Полтавської , Запорізької, Вінницької областей, міст Богуслав Київської області та Новоград-Волинський Житомирської, Дніпропетровської, Тернопільської, Волинської та Рівненської області, Львівської (з відвідування Турківського району), Хмельницької, Одеської, Івано-Франківської, Чернівецької, Чернігівської, Миколаївської та Херсонської областей.


Проект спрямований на вирішення низки питань підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності високоспеціалізованої діагностики й лікування. Впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної кардіохірургічної допомоги є питанням національної значущості.


У рамках програми робочого візиту на базі обласного кардіологічного диспансера відбулася науково-практична конференція за участю обласних та районних кардіологів, терапевтів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги та інших фахівців, а на базі обласної дитячої лікарні – сателітне засідання «Вроджені вади серця. Сучасний підхід до діагностики та лікування» для педіатрів, неонатологів, дитячих кардіо-ревматологів та акушерів-гінекологів. Фахівці НІССХ імені М.М. Амосова та ІПАГ розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасної практиці, про своє бачення організації взаємодії та наступності при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями. Під час конференції відбулася відверта розмова та обмін досвідом, були обговорені суттєві моменти ефективної та злагодженої співпраці фахівців високоспеціалізованих закладів охорони здоров'я та лікарів первинної ланки.


Київські та кіровоградські фахівці провели сумісне обстеження та консультації найбільш складних пацієнтів регіону. Всього було обстежено біля 50 дорослих (амбулаторних та стаціонарних пацієнтів) та 20 дітей. Більшість хворих були скеровані на кардіохірургічне лікування до НІССХ імені М.М. Амосова.

Слід відмітити, що чимало хворих відтягують необхідне кардіохірургічне лікування навіть у стадії, яка вже загрожує життю. Це не тільки страх перед хірургічним втручанням, який зберігся у людей ще з радянських часів, а й безвідповідальне ставлення до свого здоров’я. Чим більш погіршується стан хворого, тим складніше лікування, вище ризик післяопераційних ускладнень, довше протикає відновлення організму та й збільшуються фінансові витрати.


Перш за все потрібно знати, що сучасна хірургія зробила великий крок уперед. Операції становляться все менш травматичні, що значно полегшує як фізичні, так і психологічні наслідки хірургічного втручання, зменшує загрузку на весь організм, до мінімуму зводить післяопераційні ускладненні, скорочує період реабілітації. У багатьох випадках, особливо на ранніх стадіях захворювання, замість операцій з розрізом грудини застосовуються мало травматичні маніпуляції , які не потребують довгого та болісного відновного періоду, через кілька днів пацієнт повертається до повноцінного життя.


Але самі сучасні медичні технології та високий професіоналізм лікарів безсильні, коли людина сама не бажає бути здоровою, тримається за свої шкідливі звички, веде далеко не здоровий спосіб життя.

«Ситуація із серцево-судинними захворюваннями в Україні з кожним роком погіршується, незважаючи на те, що за рівнем ефективності використання сучасних високотехнологічних методик діагностики і лікування та їх результативності Україна не відстає від країн Заходу, - розповідає Костянтин Руденко, доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих», заступник головного лікаря НІССХ імені М.М. Амосова. - Одна з причин цього – недостатня обізнаність людей у необхідності прийняття кардинальних рішень щодо свого здоров’я, нерозуміння можливостей сучасної медицини. Тому зараз, за допомогою Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф», ми поширюємо знання, необхідні усьому українському населенню. 


В основі цього проекту – виявлення та ефективне використання наявних ресурсів, плідна взаємодія на усіх рівнях надання медичної допомоги, об’єднання зусиль сусідніх регіонів з метою розумного використання обладнання, особливо високоспеціалізованого. Дуже важливий аспект проекту – це сприяння поліпшенню якості сучасної медичної освіти та підвищення рівня професійної кваліфікації медиків».


Напередодні приїзду київських фахівців до Кіровограду сталася трагедія у Бобринецькому районі – внаслідок необережного поводження з пневматичною гвинтівкою 9-річний хлопчик отримав проникаюче кульове поранення серця. Для проведення консиліуму бригада фахівців у склади головного кардіохірурга МОЗ Костянтина Руденко, к.мед.н, заст. гол. лікаря НІССХ імені М.М. Амосова Олександра Берегового та фахівця УЗ діагностики Олександрі Мазур виїхала до Бобринецької районної лікарні. К.В. Руденко відмітив вчасне та професійне надання хірургічної допомоги постраждалому місцевими та кіровоградськими фахівцями. Після огляду було прийнято рішення про перевезення хлопчика до Кіровоградської обласної лікарні та після покращення стану скерування його до НІССХ імені М.М. Амосова для подальшого кардіохірургічного лікування.


Під час візиту до Кіровограду К.В. Руденко ознайомився з роботою кардіологічної та кардіохірургічної служби області. Протягом останніх 3-х років на базі обласного кардіологічного центру працює система надання екстреної допомоги хворим на гострий коронарний синдром. Служба має працювати у режимі 24 години 7 днів на тиждень, але цьому заважає відсутність витратних матеріалів у необхідної кількості. Крім того відсутність кардіологів у більшості районів області унеможливлює вчасне направлення хворих на діагностичні процедури та лікування. Госпітальний тромболізис проводиться в кожній центральній районній лікарні, міській лікарні при наявності державних закупівель тромболітиків. Але з урахуванням стану доріг та обмеженого фінансування поки що є можливість впровадити невідкладну інтервенційну кардіологію тільки в радіусі 30-50 км. В той же час є велика зацікавленість керівництва області у розвитку інтервенційної кардіології та кардіохірургії.


За результатами візиту відбулася робоча зустріч Костянтина Руденка з головою ОДА Сергієм Кузьменком, головою обласної ради Олександром Чорноіваненком та директором департаменту охорони здоров’я Олегом Рибальченком, під час якої обговорювалися можливості відкриття центру кардіохірургії на базі обласного кардіологічного диспансеру.


17 червня після урочистих заходів у зв’язку з відкриттям Українського центру томотерапії на базі Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру Костянтин Руденко зустрівся з Міністром охорони здоров’я України Олександром Квіташвілі та доповвв йому попередні результати першого етапу проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф».


Робочий день київських фахівців у Кіровограді завершився прес-конференцією для журналістів обласних та районних ЗМІ. Але вперше за час дії проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» Костянтин Руденко не змог прийняти у неї участь, бо у цій час ще проводив консультацію по лікуванню постраждалого хлопчика у Бобринецькому районі.



Того ж дня фахівці поспілкувалися з місцевими журналістами. У прес-конференції взяли участь: Олексій Крикунов, д.мед.н., завідувач відділу інфекційного ендокардиту НІССХ імені М.М. Амосова НАМН; Іван Кравченко, д.мед.н., завідувач відділу хірургічнго лікування патології аорти НІССХ імені М.М. Амосова; Олександр Стичинський, д.мед.н., завідувач відділу електрофізіологічних та рентгено-хірургічних методів лікування аритмій серця НІССХ імені М.М. Амосова, Юлія Давидова, д.мед.н., професор, завідуюча відділенням акушерських проблем екстрагенітальної патології, Інститут педіатрії, акушерства та гінекології; Олекснадр Береговий, к.мед.н, заст. гол. лікаря НІССХ імені М.М. Амосова; Сергій Руденко, к.мед.н, кардіохірург відділу хірургічного лікування серцевої недостатності та механічної підтримки серця і легень НІССХ імені М.М. Амосова; Богдан Черпак, ендоваскулярний хірург відділуендоваскулярного лікування вроджених вад серця НІССХ імені М.М. Амосова.

5965Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: