Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба У ДСНС в Кіровоградській області
Дата: 18 червня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/06/18/dsns-zaklikae-gromadjan-buti-oberezhnimi-pid-chas-vidpochinku-na-vodi.htm
суспільство, 18 червня 2015

ДСНС закликає громадян бути обережними під час відпочинку на воді

Прес-служба У ДСНС в Кіровоградській області


У розпал купального сезону на берегах річок, ставків області стає досить людно, адже вода дарує бажану прохолоду спекотного дня, можливість поспілкуватись з друзями, відпочити, гарно провести час. Разом з тим, за відпочинком та веселощами люди часто забувають про обережність, про необхідність суворого дотримання правил безпеки, тому цей період і відзначається різкий ріст кількісті загиблих на воді. Прикрим прикладом тому можуть послужити два спекотні червневі вихідні, впродовж яких втонули четверо людей.


13 червня ввечері працівники водолазно-рятувального відділення ДПРЧ-17 м. Світловодська дістали з Дніпра тіло чоловіка, який загинув на очах у свого товариша. Причина смерті  та обставини трагедії встановлюються.


Після обідньої пори 14 червня у різних районах області загинули одразу троє людей. У смт Компаніївці двоє чоловіків, сидячи на березі центрального ставу, стали свідками, як намагаючись перепливти водойму, плавець за кілька метрів від берега  зупинився й перестав рухатися. Свідки нещасного випадку миттєво кинулися на допомогу, витягли постраждалого  на берег, викликали працівників медичної служби, а самі у цей час власними силами намагалися повернути його до життя. Проте спроби виявилися марними – чоловік помер, наразі  обставини та причина його смерті також встановлюються.


За декілька годин після цієї події до служби порятунку від випадкового свідка надійшло повідомлення про загибель людини на водоймі у с. Петрове Знам’янського району. Аварійно-рятувальною службою оперативного реагування в області було проведено водолазно-пошукові роботи та піднято тіло загиблого на поверхню. О 20.50 у місцевому ставу с. Рівне Новоукраїнського району загинула 31-річної жінка. Свідки події, які відпочивали на березі, побачили, що вона тоне, поспішили на допомогу, але врятувати їй життя не вдалося - тіло загиблої місцеві мешканці вилучили з водойми.

Працівники служби порятунку впродовж купального сезону через засоби масової інформації проводять попереджувальну роботу, розміщують у місцях масового перебування людей листівки застерігаючого змісту. Намагаємось достукатись до відпочивальників і через безпосереднє спілкування під час рейдових перевірок місць масового відпочинку біля водойм з тим, щоб вкотре закликати громадян бути обачними та дотримуватись правил.


До слова, такі перевірки тривають впродовж усього літа та проводяться в усіх районах області. Нещодавно рятувальники побували на пляжах Новгородківського, Компаніївського районів, а також поспілкувались з попереджувальною метою з відпочивальниками Новомиколаївського пляжу в обласному центрі. Більшість з тих, з ким вдалось поспілкуватись під час рейдів, добре обізнані з правилами безпечної поведінки на воді, але, зізнаються, що, на жаль, не завжди їх дотримуються. Знають також люди і про наслідки, до яких призводить легковажність та безпечність. Але аргумент «Зі мною такого не станеться», як правило, виявляється вагомішим.


Служба порятунку Кіровоградщини нагадує основні правила безпечного відпочинку:

Купатися краще після того, як вода прогріється до +18ºС, а повітря – до +25ºС, ранком або увечері, коли немає небезпеки перегріву; плавати не більше 20 хвилин, не доводити себе до переохолодження. Бажано чергувати плавання з рухливими іграми на березі.

  • Не входити і не пірнати у воду після тривалого перебування на сонці, у стані алкогольного сп’яніння.
  • Альтернативою обладнаному пляжу може бути лише безпечне для купання місце з поступовим ухилом та твердим і чистим дном.
  • Небезпечно пірнати в незнайомих місцях: навіть якщо місце було безпечним для стрибків напередодні, за ніч туди могли щось кинути або течією могло нанести корчів.
  • Якщо раптом захопило плином, потрібно, рухаючись за течією, поступово під невеликим кутом плисти до берега.
  • У місцях, де багато ряски, плисти потрібно біля самої поверхні води, не роблячи різких рухів. Коли руки чи ноги раптом заплуталися в стеблах, зупинитися, прийняти позу «поплавка» і спробувати звільнитися.
  • Дуже обережно потрібно плавати на надувних матрацах, іграшках, автомобільних камерах: вони можуть спуститися, їх може віднести вітром або плином далеко від берега.
  • Небезпечно наближатись до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
  • Діти повинні купатися під наглядом дорослих, які, у свою чергу, повинні навчити дітей плавати, простежити, щоб вони не запливали за обмежувальні буї, і не допускати грубих ігор у воді.


І як доводить практика, дуже важливо мати хоча б елементарні знання прийомів саморятування, рятування та надання першої допомоги постраждалим. Звичайно, застосувати їх без практики буває досить важко, якщо вам відомий алгоритм реанімування потопаючого  – дійте, адже ваші зволікання, нерішучість і бездіяльність – це чийсь втрачений шанс на порятунок!


Прес-служба У ДСНС в області


3059Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: