Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба У ДСНС в області
Дата: 6 січня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/01/06/kirovogradtsi-vihoditi-na-tonkii-lid-vkrai-nebezpechno-.htm
суспільство, 6 січня 2015

Кіровоградці, виходити на тонкий лід – вкрай небезпечно!

Прес-служба У ДСНС в області

Управління ДСНС України у Кіровоградській області попереджає: небезпечно виходити на лід в період нестійких температур та під час тривалої відлиги. Якщо водойма все ж вабить вас, рекомендуємо перед тим, як ступити на “слизьку доріжку”, визначити міцність льодового покриву. Тривкий, безпечний лід – це лід прозорий, завтовшки не менше семи сантиметрів. Молочний білого кольору лід удвічі слабший прозорого. Найнебезпечніший - ніздрюватий лід, утворений зі снігу, що змерзся. 

Крім того, лід за будь-яких умов слабкий (а відповідно – і небезпечний!) біля берегів, в заростях прибережного очерету, поблизу свай, вмерзлих предметів, у місцях зливу каналізаційних стоків або там, де проходить сильна течія чи б’ють джерела. Ненадійним і надзвичайно небезпечним є лід, припорошений снігом. Радимо також оминати ополонки, лунки, тріщини. 

У випадку появи характерних ознак слабкого льоду – тріск, прогинання, вода на поверхні – негайно повертайтеся на берег, широко розставляючи ноги та не відриваючи їх від поверхні льоду, у крайньому випадку – відповзайте. За відсутності твердої впевненості в безпеці перебування на льоду краще (і мудріше) обійти небезпечну ділянку по берегу.

Якщо все ж трапилася біда і ви опинилися у воді, не панікуйте, не робіть різких рухів, вирівняйте дихання, намагайтеся тримати голову високо над поверхнею води, скиньте верхній одяг і постійно гукайте на допомогу. Широко розкинувши руки, спробуйте зачепитися за край льоду, намагайтеся обережно налягти на нього грудьми і закинути одну, а потім іншу ногу на лід. Якщо лід витримав, перекочуючись, повільно повзіть до берега, обов’язково у ту сторону, звідки прийшли, там лід вже перевірений на міцність. І постійно гукайте на допомогу. Запам’ятайте, що міцна мотузка, два цвяхи або ніж допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалився. А дві дволітрові пластикові пляшки на поясі допоможуть втриматися на поверхні води.

Якщо знадобилася ваша допомога, візьміть довгу палицю, дошку, мотузку (можна зв’язати кілька шарфів, пасків, одяг) і повзком, широко розкинувши руки і ноги, обережно рухайтеся у напрямку ополонки, штовхаючи попереду себе рятівні засоби. Дійте рішуче, сміливо і швидко. Витримуйте дистанцію 3-4 метри, в іншому випадку - ризикуєте приєднатися до постраждалого у крижаній воді. Обережно витягніть людину на лід і разом, повзком, вибирайтеся з небезпечної зони. Доправте постраждалого у тепле місце, надайте першу допомогу: зніміть мокрий одяг, енергійно розітріть руками чи суконкою до почервоніння шкіри, напоїть гарячим чаєм.

Сподіваємось, що вам ніколи не доведеться застосовувати наші поради на ділі. Будьте обережні! Бережіть своє життя!

Прес-служба У ДСНС в області

2379Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: