Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/09/21/u-kirovogradskii-obllikarni-obgovorili-mozhlivosti-pochatku-stvorennja-sistemi-transplantatsii.htm
новини, 21 вересня 2021

У Кіровоградській обллікарні обговорили можливості початку створення системи трансплантації


За ініціативи обласної ради відбулася Zoom-конференція за участю національного трансплант-координатора Дмитра Коваля для визначення дорожньої карти запуску трансплантації органів та тканин у Кропивницькому та області. Про це повідомляється на сторінці ОДА у Фейсбук. 


У зустрічі взяли участь фахівці Кіровоградської обласної лікарні та лікарні швидкої медичної допомоги. Модерація заходу відбувалася радником з питань медицини голови Кіровоградської ОДА Валерієм Думою. 


Під час конференції Дмитро Коваль зазначив, що система трансплантації в Україні розбудовується  четвертий рік. На сьогодні функціонує 46 центрів трансплантації органів та тканин в різних містах України, робота у даному напрямку триває. Деякі регіони не включилися в програму трансплантації, але зараз триває процес перемовин з головами ОДА, активними медичними фахівцями щодо розбудови трансплантації органів в низці областей. 


На сьогодні трансплантація здійснюється в межах пілотного проекту МОЗ, який триватиме до 2023 року. Далі планується формування критеріїв та бюджету для продовження процесу трансплантації органів та тканин в межах пакетів медичних гарантій НСЗУ. 


Наразі розпочато підготовчий процес до необхідних етапів: діагностики смерті мозку, формування трансплантаційних бригад та підготовки трансплант-координаторів в медичних закладах області. 


Важливим питанням стало формування дорожньої карти розвитку проекту в межах міста та області. Дмитро Коваль запевнив, що з боку МОЗ та центру транспланткоординації область отримає необхідну методичну організаційну допомогу,  можливе залучення фахівців МОЗ та трансплант-координаційного центру для визначення готовності регіону, включення  в основні етапи трансплантаційної служби країни. 


На сьогодні Кропивницький може рухатися шляхом створення баз вилучення органів у потенційних донорів після того, як буде налагоджено процес діагностики смерті мозку. Запуск трансплантаційних програм – пересадки органів донора можливий лише після дооснащення медзакладів необхідною апаратурою та підготовкою фахівців-трансплантологів. 


За статистикою європейських країн, на Кіровоградщині з населенням 920 тисяч осіб формується близько 20-40 потенційних донорів для мультиорганного забору органів. Трансплантація вилучених органів може відбуватися  на найближчих наближених баз з налагодженим процесом у Черкасах, Києві та інших містах. Туди можна буде доставити органи автомобільним або авіаційним транспортом.


464Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: