Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 23 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/02/23/organizatsija-harchuvannja-ditei-v-zakladah-osviti-na-osoblivomu-kontroli-derzhprodspozhivsluzhbi.htm
новини, 23 лютого 2021

Організація харчування дітей в закладах освіти на особливому контролі Держпродспоживслужби


Протягом січня 2021 року спеціалісти санітарно-епідеміологічного напрямку Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили 24 обстеження закладів освіти (ДНЗ – 7, ЗНЗ - 17), із них при 7 обстеженнях (ДНЗ – 1, ЗНЗ - 6) виявлені порушення у сфері санітарного законодавства щодо організації харчування для дітей, учнів, інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Серед основних порушень – відсутнє нове примірне двотижневе меню на зимово-весняний період; недотримується примірне двотижневе меню; не проводиться бракераж буфетної продукції власного виробництва; порушуються вимоги Санітарного регламенту щодо набору харчових продуктів, дозволених до вживання; відсутня у використанні йодована сіль; виявлено молоковмісну сметану та плавлений сир; не обраховується виконання норм харчування для дітей; не виділено окремі мийні ванни для миття кухонного посуду (Знам’янський район); в шкільних буфетах реалізовувалась заборонена Санітарним регламентом продукція – цукерки, печиво, вафлі, що містили барвники, підсолоджувачі (Долинський район).


Також протягом січня 2021 року фахівці Держпродспоживслужби здійснили 6 заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства в закладах освіти (ДНЗ - 4, ЗНЗ – 2), із них при 4 перевірках (ДНЗ - 3, ЗНЗ – 1) виявлено порушення. Так, питна вода за санітарно-хімічними показниками не відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, не дотримується погоджене з Держпродспоживслужбою примірне меню (Новомиргородський район), не забезпечено об’єм розподілу їжі в залежності від стану здоров’я дітей (м. Знам’янка).


З початку поточного року спеціалісти Держпродспоживслужби розглянули 194 примірних двотижневих меню для закладів освіти, з них погоджено 121 (62,4 %). Причинами відмов у погодженні меню стали: неврахування вимог Санітарного регламенту щодо кратності приготування смаженої їжі, кратності включення фруктів/ягід в меню протягом тижня та норми ваги (об’єму) зазначених продуктів на одного учня; відсутність молочних продуктів при одноразовому харчуванні; наявність заборонених продуктів (ковбасні вироби, кавовий напій, печінка, макарони); наявність цукру в гарячих напоях власного приготування.


За результатами проведених обстежень керівники закладів освіти отримали пропозиції щодо усунення порушень та роз’яснення щодо правильного складання меню з урахуванням вимог Санітарного регламенту.


Впровадження сучасних підходів до організації харчування в шкільних їдальнях продовжується. Його метою є покращення стану здоров’я дітей та формування культури здорового харчування, корисних харчових звичок.




510Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: