Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 25 січня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/01/25/chi-mozhut-zaprovaditi-zno-dlja-dev-jatiklasnikiv-u-2021-rotsi-tsikavi-detali.htm
новини, 25 січня 2021

Чи можуть запровадити ЗНО для дев’ятикласників у 2021 році: цікаві деталі


Відповідно до закону про повну загальну середню освіту державна підсумкова атестація для учнів 9 класів може здійснюватися у формі ЗНО. Але така норма може ввійти у дію лише з 2027 року, пише education.24tv.ua.


Батьки побоюються, що МОН запровадить ЗНО раніше. Але ні у 2021, ні 2022 роках дев`ятикласники не складатимуть ЗНО, оскільки програми тестувань потрібно узгодити та оприлюднити за 18 місяців до цього. Про це розповіла заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко виданню НУШ.


Український центр оцінювання якості освіти висвітлює нову стратегію розвитку освітніх оцінювань до 2030 року.


Що пропонують зробити?


Пропонується запровадити ДПА за стандартизованим інструментом спершу для випускників 4-х класів, а потім уже для учнів 9-х класів.


Також для 9-х класів пропонують впроваджувати такий формат атестації не одразу зі всіх предметів, а поступово з певних галузей – перший рік з мовно-літературної галузі, наступного року з суспільно-гуманітраної тощо.


Для розваг та навчання: 5 причин, чому школярам потрібна власна фотокамераДля розваг та навчання: 5 причин, чому школярам потрібна власна фотокамера


Так, пілотування для випускників початкової школи планували розпочати цього року, проте через епідемію коронавірусу його відклали.


Тетяна Вакуленко пояснює, що ця атестація буде лише з певними елементами ЗНО – учні складатимуть її у своїй школі зі своїми вчителями, які завантажуватимуть розроблені завдання.


Але для випускників 9-х класів до 2024 року навіть пілотування окремих галузей у новому форматі забезпечити не вдасться.


"Наразі ми маємо трирічне бюджетне планування і трирічний цикл розробки тестових завдань. Ми ще не почали розробляти завдання для 9-класників. І от від початку такої роботи до впровадження таких текстів пройде не менше трьох років", – додала вона.


Як може відбуватися ЗНО для 9-х класів:


Вакуленко розповіла про дві моделі, за якими це може відбуватися:


Оцінювання проводиться повністю в закладах освіти, в яких навчаються учнів, а вчителям надають стандартизовані завдання;


З ключових галузей – мовно-літературної та математичної – проводять тестування із залученням інструкторів УЦОЯО, які приїжджають до шкіл. З решти галузей проводять самі вчителі.


До слова, ДПА для випускників 2021 року відбуватиметься за вибором учня: або в закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема і онлайн), або у формі ЗНО.


Загалом у 2021 році випускники шкіл зможуть складати ЗНО із 5 навчальних предметів. Тестування буде проводитися з української мови, української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, німецької, французької та іспанської мов. Більше про зміни та деталі у проведенні ЗНО цього року – читайте у матеріалі 24 каналу.


852Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: