Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 27 листопада 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/11/27/maistrinja-z-kropivnitskogo-raionu-vigotovljae-motanki-video-.htm
новини, 27 листопада 2020

Майстриня з Кропивницького району виготовляє мотанки (ВІДЕО)


Майстриня з селища Грузьке Кропивницького району Віта Третяк за шість років виготовила більше півтисячі ляльок-мотанок - повідомляє Суспільне. Їх жінка дарує та робить на замовлення. Говорить, що це частина її життя.


Мотанки діляться на три види: наречена, лялька-берегиння – це для добробуту в сім’ї і немовля, розповіла майстриня. “Ляльки із Середньої Наддніпрянщини робили без рук, чомусь так вважали, щоб лялька "не вхопила". Також не робили обличчя, щоб не надавати їй риси людини. Вважалося, що тоді в ляльку вселиться злий дух".


Ляльку “Нерозлучники” використовують, як оберіг на весілля. Вона має нероздільну руку, що символізує нерозлучну пару.


Ляльку-берегиню роду з ручною вишивкою хрестиком на одязі "Роксолана" майстриня виготовляла місяць. “У мене постійно був цей образ в голові, зробити цю ляльку, от саме в зеленій сукні”.


У колекції є ляльки-герої повісті Миколи Гоголя “Ніч перед Різдвом”: Вакула, Оксана, Солоха, дяк та чорт.


Майстриня згадує, як почала шити ляльки-мотанки. “Першу ляльку зробила, коли народилась моя третя дитина. Не знаю чому, але мені згадалася моя бабуся, яка казала, що потрібно, щоб був оберіг в колисочці. І я інтуїтивно, ніде не читала, ніде не дивилася, змотала маленьку лялечку і причепила її дитині на візочок”.


Одна з характерних рис ляльки-мотанки – хрест на обличчі. Якщо у ляльки на обличчі нитки у вигляді спіралі – це означає початок чогось нового. “Взагалі лялькам-мотанкам близько 5 тисяч років. Ще в трипільців вони були. Всі вони чогось були жінки”.


Майстриня каже, це навіть не хобі – це частина її життя: “Я не можу без того, щоб не робити ляльки”.




            
1543Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: