Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/07/10/za-porushennja-vimog-pozhezhnoi-bezpeki-u-prirodnih-ekosistemah-peredbacheno-vidpovidalnist-foto-.htm
новини, 10 липня 2020

За порушення вимог пожежної безпеки у природних екосистемах передбачено відповідальність (ФОТО)


У квітні цього року Верховна Рада Україна прийняла законопроект,  який суттєво підвищує розміри штрафів за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, повідомляє Сектор комунікації поліції Кіровоградської області. 


Згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем – караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням чи позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.


У випадку, якщо такі дії ще й спричинили загибель людей чи масову загибель тварин, термін ув’язнення сягне від 5 до 10 років.


За порушення вимог пожежної безпеки в лісах (ст. 77 КУпАП) передбачено покарання у вигляді накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 


Якщо ж це призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – штраф на громадян складає від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


За самовільне випалювання рослинності або її залишків (ст. 77-1 КУпАП) громадянам загрожує штраф від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадовим особам – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Якщо такі дії були вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду – громадянам доведеться сплатити штраф від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадовим особам – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


У пожежонебезпечний період поліцейські долучаються до спільних рейдів із рятувальниками та представниками лісових господарств із проведення роз’яснювальної роботи серед населення. 


Під час спілкування з громадянами їм нагадують про дотримання правил пожежної безпеки у лісових масивах, лісосмугах та на сільгоспугіддях.



929Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: