Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 червня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/06/03/pasichnik-z-kirovogradschini-vimagae-u-fermera-180-tisjach-kompensatsii-za-zagibel-bdzhil.htm
новини, 3 червня 2020

Пасічник з Кіровоградщини вимагає у фермера 180 тисяч компенсації за загибель бджіл


Пасічник з Кіровоградщини вимагає у фермера 180 тисяч гривень компенсації за загибель бджіл. Вважає, той обробив поле пестицидами, які використовують для боротьби з шкідниками і хворобами рослин. Через це загинули його бджоли – більше двох мільйонів - повідомляє Суспільне. Загиблих бджіл та кукурудзу з поля, яке обробляв фермер, пасічник відправив на дослідження в лабораторію.


Пасічник Володимир Заніздра показавСуспільномупротокол київського токсикологічного центру. У висновку написано, що причиною загибелі бджіл є інсектицид. У зразках кукурудзи, яку обробляли на полі, що межує з пасікою, виявили залишки фунгіцидів і інсектицидів. Це види пестицидів.


180 тисяч гривень компенсації за загибель бджіл вимагає пасічник з Кіровоградщини у фермера


Ситуацію могли загострили вітри на початку травня, – вважає начальник управління ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області Юрій Травкін: ‘‘На фоні сильного вітру відлущені частки пестицидів, які повинні утримуватися на поверхні насіння, розносились на значні відстані. Отруйні речовини могли потрапити на територію населеного пункту і осісти на різні поверхні, листя дерев, рослини тощо. Бджола могла полетіти за медозбором і отруїтися''.


180 тисяч гривень компенсації за загибель бджіл вимагає пасічник з Кіровоградщини у фермера


Загальна сума збитків – 179 тисяч 289 гривень. Володимир Заніздра просить фермера відшкодувати завдані збитки. За його підрахунками, одна бджолосім'я коштує півтори тисячі гривень. Їх загинуло 29. Вважає, через отруєння бджіл, треба замінити всі вулики. Це майже 61 тисяча гривень. Для вуликів треба придбати рамки на понад 11 тисяч гривень. Їх треба заповнити вощиною. Це 58 кілограмів, вартість одного – 160 гривень. Збитки за відшкодування неотриманого прибутку від продажу меду – майже 40 тисяч гривень. Компенсація витрат за проведення лабораторного дослідження – 16,5 тисяч гривень.


180 тисяч гривень компенсації за загибель бджіл вимагає пасічник з Кіровоградщини у фермера


З висновками лабораторного дослідження пасічник поїхав до фермера, але не застав його. За словами Володимира Заніздри, результати експертизи фермеру відправить поштою. Якщо протягом місяця він не відшкодує збитки, позиватиметься в суд.


В поліції заяву пасічника про загибель бджіл зареєстрували.


Журналісти Суспільного зателефонували фермеру Ігорю Литвиненку. Він розповів, що не отримав від пасічника висновків лабораторного дослідження. Коментувати до ознайомлення з результатами дослідження відмовився. Суспільне зв’яжеться з ним ще раз, аби дізнатися, чи готовий фермер відшкодувати завдані збитки.


1851Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: