Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 1 червня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/06/01/znikla-ditina-scho-robiti-ta-do-kogo-zvertatis.htm
новини, 1 червня 2020

Зникла дитина: що робити та до кого звертатись


25 травня інформаційні ресурси області повідомили, що у Кропивницькому зник хлопчик. Цей день – 25 травня, у світі визначений, як День зниклих дітей. У Міжнародний День захисту дітей шукаємо відповіді на питання: чому діти йдуть з дому? Як їх шукати, до кого звертатись? Суспільному про це розповіли начальник відділу ювенальної превенції поліції Кіровоградської області Сергій Бочарніков та практичний психолог кропивницької гімназії імені Тараса Шевченка Оксана Брайко.


Хлопчика, який зник 25 травня знайшли неушкодженим – розповів Сергій Бочарніков. Поліцейські розшукували 9-тирічну дитину, яка живе у селищі Новому, впродовж доби. Допомагали їм місцеві жителі, у яких був тепловізор, бо пошуки проходили й уночі. Він не вперше тікає з дому – говорять рідні дитини.


З початку року у поліції зафіксували 251 звернення щодо зникнення дітей. 97 відсотків дітей розшукали впродовж доби.


Психологиня Оксана Брайко основною причиною втечі дітей називає нестерпні умови у сім’ї. Хибно вважати, що це тільки неблагонадійні родини. Ще одна розповсюджена причина – коли дитину гіперопікають, залюблюють, занадто контролюють та все за неї вирішують. Дитина бажає відчути свободу вибору і втікає. Розповсюдженою є ситуація, коли діти бояться покарання за провину. Тоді втеча – це буде, як спосіб захисту. Часто з дому тікають підлітки, які хочуть відчути себе дорослими. Вони хочуть довести, що вони все вміють і знають, і хочуть жити своїм життям. Діти, які емоційно сприймають сварки із батьками можуть втікати ддля того, щоб покарати батьків, змусити їх нервувати та хвилюватися.


Група ризику – це діти від 10 до 15 років. Головна проблема – каже Оксана Брайко в тому, що настрій у дитини змінюється швидко, і повернутися додому їй стає страшно, вона розуміє, що буде покарання. Психологиня каже, що у нашому суспільстві не рідко трапляються випадки, коли сторонні люди знаходять дитину, і вирішують спочатку її обігріти та нагодувати, коли у цей час батьки та поліція шукають втікача. У такому випадку треба звонити у поліцію, повідомляти про те, що дитина знаходиться в умовах психологічного, чи фізичного насилля.


Як попередити втечу дитини з дому? "Говоріть із дитиною. Розкажіть, що ні оцінки у школі, ні будь-які інші причини не змусять вас любити дитину менше. Якщо хтось пожалівся на вашого сина чи доньку, не спішіть карати, розберіться у ситуації. Підтримуйте та вирішуйте проблеми разом. Не карайте їх за свій поганий настрій", – радить психологиня.


Що робити батькам, коли зникла дитина? "Подивіться, чи дитина щось із собою взяла, можливо у неї були гроші, гаджети. Чи взяла дитина свої докуманти? Дзвонити у поліцію, чим швидше розпочнуться пошуки, тим більше шансів її знайти. Поліція сама повідомляє у соцмережі про пошуки, є у нас Телеграмканал – "Безпечне місто". Батьки у цей час переживають паніку, страх, відчай, а ще їх хвилює оцінка оточуючих. Немає сенсу щось приховувати – якщо напередодні був скандал, обов’язково зазначити, щоб ми змогли зрозуміти стан дитини, куди вона може піти", – говорить Сергій Бочарніков.


Як поводити себе батькам, коли дитина знайшлась? "Перші слова мають бути: "Ми тебе чекали". Потім звертайтесь до психолога, навряд чи ви впораєтесь із проблемою самотужки", – радить Оксана Брайко.


Що робити дитині, яка опинилась у незнайомому місці? Проговоріть про це з дитиною. Дитина має озирнутьсь навколо, знайти людину, яка виконує якісь обов’язки – касир у магазині, людина у формі, найкраще поліцейський. Краще не звертатися до перехожих.


Останні місяці країна жила жила у карантинному режимі, батьки із дітьми більше часу проводили разом. "Якщо сварки у родині почастішали, це значить, що проблеми були, і карантин їх підсилив. Настав час їх вирішувати", – каже психологиня.


Введення карантину не вплинуло на кількість дітей, які втікли із дому. "За аналогічний період минулого року цифри були приблизно такими ж", – сказав Сергій Бочарніков.


фото - krapka.club

965Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: