Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 22 травня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/05/22/u-kropivnitskomu-zvuchav-golos-korifeja-ukrainskogo-teatru.htm
новини, 22 травня 2020

У Кропивницькому звучав голос корифея українського театру



Сьогодні, 22 травня, Україна відзначає 180-у  річницю від дня народження Марка Лукича Кропивницького - засновника українського професійного театру - повідомляється на сайті МрмК.


З нагоди визначної дати у місті Кропивницькому вперше біля пам’ятника корифею української сцени пролунав його величний голос.


Цього дня живі квіти Марку Кропивницькому лягли від міського голови Андрія Райковича і голови обласної державної адміністрації Андрія Балоня.



З ім’ям Кропивницького пов’язана ціла епоха! Він був  актором, драматургом, режисером, письменником, композитором, співаком, публіцистом, громадським діячем, благодійником. Марко Лукич виплекав справжніх зірок світової сцени, а театр Кропивницького зумів стати у ряд кращих національних у Європі та здобув гучну славу.


У час, коли більшість населення України була неписьменною і не могла читати твори Тараса Шевченка, Марка Вовчка, Івана Франка та інших українських письменників, Театр Кропивницького багато років був одним із головних джерел культурного відродження уярмленої нації, займаючись просвітницькою місією, — ніс правду в народ. Театр Марка Кропивницького давав величезний поштовх для подальшого розвитку української культури і став однією з важливих духовних підвалин, на яких через багато десятиліть було побудовано незалежну Українську державу.




Все своє життя засобами мистецтва боровся за духовне визволення України: як драматург і актор палким мистецьким словом пробуджував національну свідомість народу, закликав його зберігати й відстоювати свої культурні надбання.


Саме Кропивницький вперше надав українському театру соціального значення і звучання.  Таким було творче кредо великого режисера-педагога. На цьому він виховав кілька поколінь українських акторів.


За своє довге театральне життя Марко Лукич зіграв більше 500 ролей. Це були шедеври сценічного втілення, в яких великий актор сягав глибини розкриття і розуміння образу, створював сповнені правди характери, зачаровуючи своєю грою глядачів. Ще за життя його називали «українським Мольєром» і «українським Шекспіром», а його прогресивні ідеї актуальні й у наш час.



Марко Кропивницький являв собою приклад громадського подвигу людини. Відомий факт, коли російський цар Олександр II, в захопленні від акторській майстерності, під час гастролей театру у Петербурзі запропонував М.Кропивницькому грати в імператорському театрі, що давало змогу актору безтурботно й заможно жити, — він рішуче відмовився.


- Непотрібно мені ні срібла, ні золота, ні слави, ні пошанівок... Зрадити своєму народові, піти у найми тут «властям предержащим», які мову нашу не визнають і хочуть знищити? Ніколи! Краще буду працювати для милій моїй Україні на повну, Богом дану мені силу, а там вже нехай цінують, що я залишив, — так сміливо висловлювався «батько українського театру» — Кропивницький, бо рідна Україна була для нього понад усе!


Він і помер у дорозі, як воїн, котрий до останніх хвилин не залишав бойового посту.  Кропивничани шанують і  пам’ятають про свого великого земляка.


14 липня 2016 року Верховна Рада України ухвалила рішення щодо перейменування міста Кіровоград на місто Кропивницький!


920Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: