Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 6 травня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/05/06/u-kropivnitskomu-vijavleno-infikovanih-klischiv.htm
новини, 6 травня 2020

У Кропивницькому виявлено інфікованих кліщів


Державна установа  «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжує роботу по моніторинговому обстеженню території Кіровоградської області на наявність кліщів визначення їх інфікованості збудником Лайм - бореліозу. 


У вівторок, 5 травня 2020 року фахівцями Центру проведено обстеження території Лелеківського району (територія Новомиколаївського пляжу), де було зібрано 25 екземплярів кліща. При дослідженні встановлено, що 5 екземплярів інфіковані бореліями – збудниками хвороби Лайма. Всього з березня 2020 року по даний час в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій Центру досліджено близько 200 екземплярів кліщів, з них 4% інфіковані бореліями.



Поради від ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» що робити, коли кліщ уже присмоктався:


Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій.


Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати кровопивцю з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити нападника (крутити можна у будь-який зручний для вас бік).


Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі — без ривків!


Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.


Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.



фото - poglyad.tv
2174Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: