Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 1 квітня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/04/01/viplacheni-gromadjanam-zhitlovi-subsidii-ne-opodatkovujutsja.htm
новини, 1 квітня 2020

Виплачені громадянам житлові субсидії не оподатковуються


Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що відповідно до п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року, із змінами і доповненнями (далі - ПКУ) платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні - повідомляє Головне управління ДПС у Кіровоградській області.


Пунктом 164.2 ст. 164 ПКУ встановлено перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.


При цьому зазначені доходи є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).


Перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, визначено ст. 165 ПКУ, зокрема сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом (пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).


Підпунктом 1.7 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб.


Постановою КабінетуМіністрів України від 21 жовтня 1995 року N 848, із змінами та доповненнями, затверджено Положення про порядок призначення житлових субсидій (далі - Положення), яким визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Міністерством соціальної політики України для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.


Пунктом 3 Положення визначено, що житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.


Виплата житлових субсидій у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об'єкти АТ "Укрпошта" (п. 115 Положення).


Враховуючи викладене, житлові субсидії, виплачені громадянам на рахунки, відкриті в установах уповноважених банків, або через виплатні об'єкти АТ "Укрпошта", не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.


Згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року N 4, із змінами та доповненнями, суми житлових субсидій відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу "128".



837Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: