Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 27 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/03/27/u-kropivnitskomu-cherez-koronavirus-zrosli-tsini-na-produkti.htm
новини, 27 березня 2020

У Кропивницькому через коронавірус зросли ціни на продукти (ВІДЕО)


За два тижні, відколи почався карантин через коронавірус, у Кропивницькому найбільше зросли ціни на гречку, рис, картоплю і цибулю. Про це розповів Суспільному виконувач обов’язків голови обласного відділення Антимонопольного комітету України Артем Пастушенко. Такі результати перевірки магазинів трьох торговельних мереж в обласному центрі антимонопольним комітетом.


Артем Пастушенко розповів про товари, ціни на які перевіряє: "Крупа вівсяна, пшоно, яловичина першої категорії, сало, ковбаса варена, сир м’який, сметана, картопля, капуста, морква, буряк, цибуля ріпчаста і сіль кухонна. Розширили список дослідження, оскільки є тенденція до зростання на ці продукти".


Чому зросла ціна на гречку, пояснила директорка торговельної мережі "Ятрань" Надія Павленко: "Останній тиждень, може, днів 10, навіть, постачальники дуже швидко роблять націнку на свій товар. І відпускна ціна складає плюс 15%, а в деяких випадках плюс 20%. У постачальників своя політика: хочете – беріть, не хочете – не беріть. Вважаю, що пусті полиці – це неприпустимо, тому беремо у них ту продукцію, яка є".


Про причини зростання ціни на гречку та овочі в мережі магазинів "Файно Маркет" телефоном розповіла PR-менеджерка Ірина Протопопова: "Ситуація змінилася через ажіотаж на певні товари. Постачальники підняли закупівельні ціни. Ведемо з ними перемовини про зменшення ціни. Маю надію, що ситуація скоро стабілізується. Якщо постачальник знизить ціну, ми теж знизимо ціну".


Зміни у ціні на овочі керівник управління з корпоративних комунікацій мережі "АТБ" Сергій Демченко телефоном пояснив так: "Причина – підвищення ціни з боку наших постачальників. Наприклад, щодо овочевої групи вони пояснють це підвищенням неліквідності товару внаслідок теплої зими. Також є зростання певного браку продукції при зберіганні, це 40-50%. Тобто на складах продукція у них гниє, вони перебирають її, залишки, звичайно, видають нам, але вже за новою ціною".


Дані моніторингу цін на харчові продукти, який провели працівники Держпродспоживслужби в області на 25 березня такий: ціна на гречку збільшилася на 50%, рис – на 24%, цукор – на 16%, картопля і цибуля зросли у ціні від 35 до 128%, порівняно з періодом до карантину.


Речниця Держпроспоживслужби в області Наталія Шевченко розповіла: "Якщо говорити про причини, що могли спричинити підвищення цін, то найперше – це те, що в період карантину змінилися умови роботи самих виробників. Вони не можуть вивести на роботу достатню кількість працівників, ускладнюється транспортування. Власне, таким чином сама собівартість продукту підвищується, постачальники піднімають відпускні ціни".


Артем Пастушенко пояснив, які покарання очікують на торговельні мережі в разі доведення порушень: " Інформацію, у відповідь на наші вимоги, очікуємо у першій декаді квітня. Проаналізуємо увесь ланцюжок, який впливає на встановлення остаточної роздрібної ціни в торговельних мережах. Якщо порушникам доведуть, що вони зловживали монопольним становищем, встановлюючи необґрунтовані ціни на продукти харчування, застосовуватимуть штрафні санкції у вигляді 10% виручки за минулий рік, максимальний розмір штрафу – 68 тисяч гривень".


Перевірка трьох мереж торгівлі харчовими продуктами тривала дві години.


1906Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: