Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/03/13/na-period-karantinu-batki-mozhut-piti-u-vidpustku-za-vlasnii-rahunok.htm
новини, 13 березня 2020

На період карантину батьки можуть піти у відпустку за власний рахунок


Двотижневу відпустку без збереження зарплати можуть взяти батьки дітей, які через введення карантину не відвідують дитсадок чи школу. Суспільному про це розповів юрист Еміль Багірян. За його словами, таку відпустку можуть взяти бабуся чи дід, але не більше ніж на чотирнадцять днів.


Мама двох дітей – 12-річного Назара і 6-річної Злати – кропивничанка Яна Вічірко знайшла вихід із ситуації. Адже, за її словами, сидіти у відпустці за власний рахунок – це втрата частини зарплати. Вона приходить додому – перевірити, як справи у дітей: ”Після того, як ввели карантин, у мене постало питання: як бути на роботі і що робити з дітьми? В мене немає можливості, щоб хтось із бабусь і дідусів сидів із дітьми. Домовилася з керівником, що прибігатиму додому щогодини і перевірятиму – як діти. Вони сидять вдвох, один за одним дивляться. Також, можливо, частково буду працювати вдома, робота це дозволяє.


За словами Яни Вічірко, на день дітям залишає їжу для перекусу. Тепер ще й щодня ходитиме додому на обід, а, за потреби, частіше: ”Вранці ми снідаємо, впродовж дня у них є перекус: яблука, горішки печиво. Вони самостійно можуть зробити собі бутерброди, розігріти їжу в мікрохвильовці, якщо захочуть. На обід я прибігаю, обідаємо, а потім знову перекуси легенькі і вечеря. В принципі, діти розуміють, що не можна вмикати праску, користуватися без потреби плитою, вони про елементарні заходи безпеки знають. Я їх зачиняю і кажу, щоб нікому не відчиняти без мого дозволу”.


Кропивничанка розповіла, що класна керівниця пояснила, як навчатимуться діти: ”Заняття будуть проходити дистанційно. Вона запропонувала батькам, щоб вчителі давали домашні завдання. Всі погодилися. Тому чекаємо домашні завдання, які діти будуть виконувати вдома”.


За словами юриста Еміля Багіряна, на час карантину батьки можуть взяти відпустку: ”Є чіткі норми в законі України ”Про відпустки”, де у статті 25 зазначено, що матері або іншій особі, зазначеній у частині третій статті 18 цього закону, для догляду за дитиною віком до 14 років, на період оголошення карантину на відповідній території, відпустка надається без збереження заробітної плати за бажанням працівника. Ця відпустка може бути використана повністю або частинами батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину”.


Якщо родичів, які б побули з дитиною, немає, Еміль Багірян порадив домовлятись із роботодавцем.


1991Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: