Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/21/legalna-zainjatist-garantija-zahistu-sotsialnih-ta-trudovih-prav.htm
новини, 21 лютого 2020

Легальна зайнятість – гарантія захисту соціальних та трудових прав


Під час інформаційного семінару із загальних питань зайнятості, що відбувся учора, 20 лютого, у Долинській районній філії Кіровоградського обласного центру зайнятості, серед питань, що розглядалися, значну увагу було приділено перевагам легальної зайнятості і загрозам нелегальної трудової міграції - повідомляє Світлана Щербіна, провідний фахівець з питань зайнятості Долинської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості.


Фахівчиня з питань зайнятості районної філії Світлана Щербіна відкриваючи семінар зазначила, що найефективнішим захистом ваших інтересів у сфері зайнятості та відносинах з роботодавцями є правова поінформованість.


Присутнім надано інформацію про права працівників, які працевлаштовуються легально. Серед них: право на вільний вибір професії та місця роботи, гарантоване отримання грошової винагороди за виконану роботу, безпечні умови та дотримання режиму праці, право на відпочинок, захист від незаконного звільнення, соціальний захист у разі втрати працездатності чи роботи та ін.


С. Щербіна звернула увагу безробітних, що гарантії існують лише за умов офіційної, легальної зайнятості. Можливо, за умов «тіньової зайнятості», той дохід, що його отримує громадянин у «конверті», вищий, однак лише легальна праця громадянина надає економічні та соціальні гарантії.


«Є випадки, коли роботодавці не укладають, а наймані працівники не наполягають на оформленні трудових договорів, отримуючи «тіньову» заробітну плату. Не всі роботодавці сумлінно виконують свої обов’язки щодо сплати страхових внесків за своїх працівників навіть у тих випадках, коли декларується офіційна зайнятість та працевлаштування. Така ситуація може кардинально впливати на право кожного отримувати соціальні виплати в майбутньому. Як ви знаєте, згідно з чинним законодавством, нарахування пенсій залежить від двох критеріїв: розміру заробітної плати та страхового стажу», повідомила С. Щербіна.


Під час обговорення піднятої теми, присутні були одностайні у тому, що кожен працівник сам мусить вирішувати, що є найголовнішим жити одним днем, чи мати впевненість у завтрашньому дні та отримувати певні соціальні гарантії.



885Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: