Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/21/asotsiatsija-politichnih-nauk-poglibljuvatime-spivpratsju-deputativ-iz-vibortsjami.htm
новини, 21 лютого 2020

Асоціація Політичних Наук поглиблюватиме співпрацю депутатів із виборцями


У Кропивницькому відбулась презентація нового проєкту «Асоціації Політичних Наук», який направлений на покращення комунікації громади області з народними депутатами, які були обрані на одномандатних округах Кропивниччини - повідомляє Прес-служба «АПН».


Учасниками заходу стали народні депутати попередніх скликань, помічники діючих та колишніх народних обранців, представники місцевої влади, обласної державної адміністрації, громадські активісти та журналісти.


 «Парламентські вибори 2019 року призвели до оновлення Парламенту на 70%. Разом з тим, більшість новообраних депутатів вперше стикнулись з політикою, звітуванням, приймальнями, помічниками і законотворчістю. Це перша проблема, яку покликаний вирішити наш проєкт», – пояснює актуальність проєкту його керівник та голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.


В рамках проєкту планується допомогти депутатам від Кропивниччини провести перше якісне публічне звітування перед своїми виборцями; провести навчання для помічників народних депутатів, які працюють в громадських приймальнях; створити аналітичний центр, який займатиметься аналізом законодавчих ініціатив та проведенням відкритих обговорень запропонованих новацій з зацікавленими групами громадян.


«Ми стикаємось з тим, що люди не знають, які повноваження належать до компетенції Президента, Уряду, депутатів Верховної Ради, місцевих органів самоврядування. Через низьку правову свідомість громадян виникає дві проблеми: затягування з вирішенням питань, а також навантаження народних депутатів не властивими їм завданнями. Саме тому ми вирішили присвятити частину нашого проєкту просвітницькій роботі з населенням» - розповіла Юлія Бочарова-Туз, аналітик проєкту.


За словами народного депутата 7-го скликання, а нині – секретаря міської ради Кропивницького Андрія Табалова, якихось змін за останні роки в комунікації між виборцями і обранцями не сталось. «Моя приймальня була відкрита в 2013 році і за два роки каденції в неї звернулось близько двох тисяч громадян. І більшість звернень стосувались матеріальної допомоги та питань ЖКГ, які аж ніяк не є повноваженнями народного депутата».


Окрім того, Андрій Табалов зазначив, що було б добре, якби народні депутати комунікували з місцевою владою для вирішення нагальних питань.


Помічниця народного депутата Олександра Дануци, який був обраний по 99 одномандатному округу, Ліка Кожа розповіла про ті проблеми, з якими вона стикається в своїй роботі. «Для мене це нова сфера діяльності і я ще не навчилась бути товстошкірою, всім хочеться допомогти. Але в більшості випадків люди зі своїми питаннями і проблемами перестрибують навіть не через одну голову. Всі вважають, що народний депутат може швидше вирішити щось, але це не завжди так».


Також на заході були презентовані питання, над якими команда проєкту, активісти та народні депутати збираються працювати. Перелік тем складався відповідно до побажань громади, які «Асоціація Політичних Наук» збирала з початку січня. Серед питань, які сьогодні турбують кропивничан найбільше: земельна реформа, законодавство щодо ФОПів, освітня та медичні реформи, зміни до трудового кодексу, легалізація короткоствольної вогнепальної зброї. Загалом наразі є 11 таких питань, проте перелік не є вичерпним і буде доповнюватись у разі потреби чи запиту від громадян.


Проєкт «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» триватиме до кінця травня. Він реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне представництво», що виконується Фондом Східна Європа.



928Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: