Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/13/kropivnitska-galereja-otrimala-kolektsiju-mineraliv-ta-girskih-porid-video-.htm
новини, 13 лютого 2020

Кропивницька галерея отримала колекцію мінералів та гірських порід (ВІДЕО)


Колекцію мінералів та гірських порід отримала галерея ”Єлисаветград” у Кропивницькому. Про це Суспільному розповів власник галереї Микола Цуканов. Кристали та мінерали свого батька передала Алла Євсюкова, яка живе за кордоном.


За словами Миколи Цуканова, про колекцію дізнався два місяці тому: ”Нам зателефонували і сказали, що на балконі однієї з квартир, яку звільняють, є велика кількість каменів. Хотіли їх викинути. Ми поїхали, подивилися і привезли їх в галерею три мішки. Виявилося, гарна колекція”.


Геолог Микола Кир’янов розповів, що у колекції є рідкісні мінерали та гірські породи: ”Тут представлені зразки, які видобували від Карпат і до Камчатки. Тут є рідкісні мінерали, які в природі, у відкритому вигляді, практично не зустрічаються – це мінерали, видобуті у шахтах та глибоких кар’єрах”.


Колекцію поповнила кропивничанка Ніна Бабанська. Вона передала мінерали колекції свого батька: ” Тут є унікальний мінерал – желода, на прикладі якої можна показати і розказати дітям, за яких умов і температур утворюється така краса”.


Найбільші мінерали в колекції – гірський кришталь та сталактит-кальцитова бурулька, яка росте в печерах. Усього в колекції сімдесят кілограмів мінералів та гірських порід.


2578Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: