Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/10/viiskovii-z-kropivnitskogo-otrimav-protez-za-ponad-milion-griven.htm
новини, 10 лютого 2020

Військовий з Кропивницького отримав протез за понад мільйон гривень (ВІДЕО)



Електронний протез для руки отримав кропивницький спецпризначенець Василь Белень. Механізм виготовили в Шотландії, збирали в інституті протезування в Харкові. Про це Суспільному розповіла завідувачка лабораторії інституту Оксана Литвиненко. Протез витримує вагу до тридцяти кілограмів, керується смартфоном, виконує майже чотири десятка команд.


Після протезування 26-річний Василь Белень тиждень був на реабілітації в Харкові. Тепер повернувся на роботу в полк, працює з документами. Руку втратив під Дебальцевим п'ять років тому. За його словами, у комплекті з рукою йде планшет, який подає сигнал тридцяти шести команд на протез: ”Я можу взяти будь-який предмет. Без жодних складнощів. Можу без проблем брати об'ємні предмети. Тому він і називається протез підвищеної функціональності. Я ще не знайшов того, що він не може. Допустиме навантаження – тридцять кілограмів. Критичну масу не піднімав, але одягти зранку шкарпетки можу легко”.


Протез не можна мочити у воді. Заряд тримає добу й заряджається три години. За словами бійця, раніше мав інший протез: ”Три пружинки було і через всю спину кільце. Працював за рахунок того, що я рухав плечима. Функціонал був обмежений: взяти-покласти”.


Новий протез не заважає тримати зброю в руках як раніше: ”Для стрільби з автомата цей протез також підходить”.


Такий протез коштує більше мільйона гривень. За словами директорки Харківського інституту протезування Антоніни Салєєвої, гроші на нього надала держава: ”М’язи дають сигнал, який є командою. Минулого року в Україні близько одинадцяти пацієнтів отримали такі протези”.


Василь Белень розповів, що замінити електронний протез потрібно через чотири роки.


1745Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: