Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/10/u-kropivnitskomu-naivischii-sered-oblasnih-tsentriv-ukraini-tarif-na-vodu.htm
новини, 10 лютого 2020

У Кропивницькому найвищий серед обласних центрів України тариф на воду


У Кропивницькому найвищий тариф на воду серед обласних центрів України. Про це Суспільному розповіла заступниця директора підприємства ”Дніпро-Кіровоград” Жанна Гладка. З 5 лютого абоненти підприємства за воду платять 37 гривень 62 копійки.


Тариф встановила Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Його підвищили майже на 22%. Крім Кропивницького, вода подорожчала для жителів Знам’янки, Олександрії та Світловодська. Усього, це понад 170 тисяч жителів області.


Кропивничанка Леся Шаповал розповіла Суспільному, що її родина, яка складається з трьох людей, використовує вісім-дев’ять кубометрів води: ”За січень, за дев’ять кубів, заплатили 226 гривень. Воду використовуємо для приготування їжі, прання й миття”.


У лютому, за її словами, заплатить на понад сто гривень більше. Якість води її не влаштовує: ”Буває, відкриваєш воду, а вона пахне намулом”.


Заступниця директора підприємства ”Дніпро-Кіровоград” Жанна Гладка пояснила, що тариф високий через довжину водогону. Для абонентів підприємства вода йде трубою протяжністю сто двадцять кілометрів – від Світловодська через Олександрію і Знам`янку до Кропивницького: ”Причиною того, що наш тариф є одним з найвищих в Україні, є відсутність підземних джерел водопостачання, а також те, що наш поверхнев ий водозабір знаходиться від Кропивницького на відстані 120 кілометрів. Відповідно, великі витрати йдуть на електроенергію і оплату праці обслуговуючого персоналу, насосних станцій, підкачки. У витратах нового тарифу 25% складає оплата електроенергії, 35% – оплата праці, 7,7% – єдиний соціальний внесок, 16% – розрахунковий прибуток, 10% йде на реагенти, паливно-мастильні матеріали та інші, необхідні для підтримання технологічного процесу матеріали. 4,5% від тарифу складають витрати на амортизаційні матеріали”.


За словами Лесі Шаповал, через збільшення тарифу, менше використовувати води її родина не зможе: ”Економити, в нашому випадку, не вийде. Ми і так використовуємо воду для найнеобхіднішого”.


Нагадаємо, попередній тариф на водопостачання та водовідведення, 30 гривень 68 копійок, підвищували у листопаді 2019 року. У січні в Кропивницькому провели громадські слухання, де обговорили підвищення тарифу на воду у лютому.



1591Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: