Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/28/pravednitsja-narodiv-svitu-meshkae-u-kropivnitskomu-video.htm
новини, 28 січня 2020

Праведниця народів світу мешкає у Кропивницькому (ВІДЕО)


Праведниця народів світу – дев’яносточотирирічна Зінаїда Жиленко мешкає у Кропивницькому. Це звання жінка та її батьки Євгенія та Вікентій Юхнель отримали за те, що у 1941 році родина переховувала від нацистів шіснадцятирічну єврейку Аллу Грановську. Суспільному про це розповіла донька праведниці Тамара Антіпова. Звання Праведник народів світу країна Ізраїль присуджує усім людям, хто рятував євреїв у роки Другої світової війни. Їх імена заносять на стіну пошани в музеї Яд ва-Шем.


"Німці, коли вступили, збрали євреїв, і розстрілювали. Забрали батьків її, а вона залишилась за дверима. Коли вони пішли, Алла вийшла з укриття". Це Зінаїда Жиленко пригадує події сімдесятидев’ятирічної давнини. Тоді їй було шіснадцять років. Каже, після того, як у вересні 1941 року нацисти забрали батьків Алли Грановської, дівчині нікуди було йти.


Донька Зінаїди Жиленко Тамара Антіпова розповідає, як Алла Грановська залишилась жити в родині її матері: "Зустріла мою маму, мама її привела додому, вона просилася хоч на одну ніч переночувати, але батько сказав, що Алла залишиться у них. І сказав, що якщо ви, дівчата, хоч одній людині скажете, що вона тут, то нас всіх не буде".


Алла залишилась у родині Жиленків на півроку. "На горіщі вона жила. Звичайно, і холодна, і голодна. Ми носили їй, але й у нас нічого не було такого, щоб нагодувати добре людину". Розповідає - навесні 1942 року Алла Грановська пішла від них, щоб дістатися в Одесу. Дорогою її схопили нацисти. Вони вивезли дівчину на роботи в Німеччину. Після війни вона вернулась, і першим, до кого вона прийшла - до родини Жиленків.


У 90-х роках Зінаїда Жиленко почула по радіо, що Ізраїль дає відзнаки людям, які рятували євреїв у роки Другої світової війни. Тоді розпочали збирати документи і шукати свідків, які могли б підтвердити, що родина переховувала єврейку в себе вдома.


"У 1999 році ми отримали лист із Яд ва-Шем про те, що ми отримали звання Праведників народів світу, оцю грамоту і медаль, де викарбувані прізвища дідуся, бабці і мами" – говорить Тамара Антіпова.


2144Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: