Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/17/zno-2020-usi-zmini-ta-novovvedennja.htm
новини, 17 січня 2020

ЗНО-2020: усі зміни та нововведення


Новий рік розпочався не лише зі святкових привітань, а й із вагомих роздумів батьків та майбутніх випускників. Адже до закінчення школи – рукою подати, а дехто ще навіть не визначився зі своїм кар’єрним вибором. Проте випускний – не основна проблема для дітей. Здача зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) чекає на тих, хто вирішив цього року спробувати поступити у вищі навчальні заклади. На які зміни чекати майбутнім абітурієнтам та чи встигнуть вони зареєструватися на пробне тестування, дізнавалися наші журналісти - інформує Соломія Вершигора gazeta1.com



Зареєструватися для участі у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні можна до 24 січня

Запрошення у паперовому вигляді  відмінено


Зовнішнє оцінювання проводиться з метою забезпечення прав осіб на рівний доступ до вищої освіти та оцінювання відповідності результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, державним вимогам. Участь у зовнішньому оцінюванніможе взяти особа, якамає повну загальну середню освітуабоздобуде її в поточному навчальному році та зареєструвалася відповідно до встановлених вимог. Таке оцінювання проводиться щороку з використанням технологій педагогічного тестування. Завдання сертифікаційних робіт укладаються Українським центром відповідно до програм зовнішнього оцінювання з певних навчальних предметів. Щороку, коли абітурієнти здають ЗНО, вони стикаються з певними змінами.


– Якщо раніше здавали один або два обов’язкових предмети, то тепер їх три обов’язкових для всіх. Тестові завдання з усіх предметів будуть формуватися відповідно до нових програм, які затверджено Міністерством освіти і науки України у 2018 році. Абітурієнти зможуть поступати у вищий навчальний заклад за сертифікатами 2017 року. Тобто ті діти, які здавали ЗНО у 2017-му, 2018-му, 2019-му та 2020 роках і мають на руках результати, зможуть їх подати при вступі до вузу. Однак що стосується іноземної мови, то сертифікат 2017 року дійсним не буде, – розповідає заступник директора з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Тернопільського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк.


За його словами, щороку зміни щодо складання зовнішнього незалежного оцінювання є. Навіть якщо вони не значні, майбутні студенти повинні їх знати і ретельно готуватися до здачі оцінювання, адже даний іспит дозволяє абсолютно чесно та відкрито визначити, на якому рівні знання дітей.


– Здача ЗНО цьогоріч розпочинається 21 травня та закінчується 15 червня. Останнім складеним іспитом буде предмет хімія. У 2020-му математика буде першим предметом, який складатимуть абітурієнти. Важливим моментом підготовки до ЗНО є реєстрація. Вона розпочнеться 3 лютого та триватиме до 24 березня. Однак хотів би наголосити на тому, щоби ніхто не відкладав реєстрацію до останнього числа, аби уникнути непотрібних клопотів. Подача запрошень зареєстрованим учасникам на інформаційних сторінках має відбутися до 30 квітня. У попередні роки їх друкували у паперовому вигляді та надсилали за адресою за місцем проживання. Але такий метод не був завжди надійним, конверт міг загубитися або ж просто не потрапити до рук учня.  На даний час створено електронний варіант запрошення. Зайшовши на свою персональну сторінку, дитина має роздрукувати запрошення, у якому чітко повідомлятиметься дата, адреса та перелік документів, які обов’язково повинен мати з собою абітурієнт на час проходження тестування. Ця особиста сторінка (кабінет) буде створена після успішної реєстрації. Вхід на неї здійснюватиметься за номером сертифіката та пін-кодом, – додає пан Шайнюк.


Реєстрація на ЗНО здійснюватиметься у єдиному пункті реєстрації. Там будуть консультувати тих, у кого немає доступу до комп’ютера чи мережі інтернет. Або ж тих дітей, котрі хочуть упевнитись в інформації та проходженні своєї успішної реєстрації. Реєстрація учнів закладів загальної середньої освіти, професійної технічної освіти та студентів закладів вищої освіти буде здійснюватись у їхніх навчальних закладах. Відбуватиметься дана процедура під контролем керівництва даних закладів. Зареєструватися вдома учні також зможуть, однак відповідний сертифікат про проходження реєстрації до регіонального центру повинен надіслати саме навчальний заклад учня. Тому реєстрація у школах та інших навчальних закладах є правильним рішенням.


– Оголошення результатів ЗНО – також дуже важливий момент. Тому відбуватиметься він у три етапи. До 12 червня будуть відомі результати з математики та фізики. До 20 червня – з української мови та літератури, історії України  та іноземних мов, і до 24 червня – з біології, географії та хімії, – розповідає Юрій Шайнюк.


Реєстрація на пробне ЗНО вже розпочалася

Зареєструватися для участі у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні можна із 3-го до 24 січня 2020 року на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Пробне ЗНО з української мови й літератури відбудеться 21 березня, з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, а також з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької та французької) – 28 березня. У день проведення пробного тестування кожен зареєстрований учасник може скласти тест із одного навчального предмета.


– Пробне тестування – це так звана генеральна репетиція здачі ЗНО. Щоправда, реєстрація на пробне оцінювання дещо спрощена, але загалом усі правила, наявність документів такі ж, як і при здачі ЗНО. Проходження пробного тестування проводиться з 2008 року за кошти фізичних та юридичних осіб. У 2020 році в Тернопільській області вартість пробного ЗНО складатиме 142 грн. Найбільша вартість у Київській області – 150 грн. Порівняно з минулим роком, ціна у нашій області зросла всього лише на 4 грн. Зареєструватися можна лише на два предмети. Мої рекомендації – зареєструватися на одне пробне тестування. Це дасть можливість спробувати свої сили та ознайомитись із процедурою здачі незалежного оцінювання, – каже Юрій Шайнюк.


Реєстрація для проходження пробного ЗНО не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії ЗНОРезультати пробного ЗНО не будуть зараховані як оцінка за державну підсумкову атестацію та не будуть використані для участі в конкурсному відборі під час вступу до вищих навчальних закладів.


Участь у пробному тестуванні дає можливість учасникам попрацювати з тестами, що відповідають вимогам програм, характеристикам і структурі сертифікаційних робіт основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року,  попрактикуватися в заповненні бланків відповідей, психологічно налаштуватися на проходження ЗНО та навчитися ефективно розподіляти час.


– Минулого року зареєстрованих на пробне тестування було понад 9 тисяч бажаючих. Тому ми покладаємо велику надію на дане тестування, адже воно потрібне та дає можливість дитині чи студенту спокійніше пройти незалежне оцінювання. Оплата за пробне тестування здійснюватиметься у будь-якому відділенні банку за індивідуальним номером, який отримується при реєстрації. Обов’язково треба зберігати чек або квитанцію про оплату. Кошти від пробного тестування ідуть на друк зошитів, оплату праці на пункті тестування, доставку до пункту тестування відповідного матеріалу, – повідомив пан Юрій.


Як саме розподілятимуться пункти здачі тестування стане відомо після закінчення реєстрації на основну сесію ЗНО. Юрій Шайнюк наголошує, аби не відтягувати реєстрацію на пробне або ж основне ЗНО. А також повідомляє про те, що в особистий кабінет необхідно заходити не менше, ніж раз на тиждень, активно переглядати дану інформацію та спостерігати, чи немає змін стосовно здачі ЗНО. Роздруківка запрошень на ЗНО є обов’язковим етапом його здачі. Більше того, у регіональних центрах відслідковується число роздрукованих оголошень.


Аби спростити ще більше життя майбутнім студентам, на мобільний телефон можна скачати додаток «Моє ЗНО». Зареєструвавшись у ньому за своїми персональними даними, додаток сповіщатиме вас про надходження нових повідомлень, які варто переглянути або ж звернути увагу.


Оскільки реєструватися на пробне ЗНО уже можна, радимо не гаяти часу, а ознайомитись із процедурою здачі незалежного оцінювання.


1289Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: