Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/17/prezentovano-novu-redaktsiju-zakonoproektu-pro-obig-zemel-silskogospodarskogo-priznachennja.htm
новини, 17 січня 2020

Презентовано нову редакцію законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення


Заступник голови облдержадміністрації Максим Калінін взяв участь у селекторній нараді із земельних питаннях, яку провів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Під час селектору було презентовано оновлену редакцію законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення №2178-10, пропоновану до 2 читання, а також обговорено зміни за участі представників органів місцевого самоврядування, аграрних виробників та інших зацікавлених сторін - повідомляє Кіровоградська обласна державна адміністрація.


Як зазначив Тарас Висоцький, у фінальній версії законопроекту враховані зауваження учасників ринку та національної безпеки держави. По-перше, обмежено доступ іноземців до ринку землі (можливий лише після референдуму). Наразі купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, юридичні особи України, учасниками яких є лише громадяни України, територіальні громади та держава.


По-друге, заборонено купувати землю у 50 кілометровій зоні біля кордону з питань національної безпеки.


По-третє, встановлюється ліміт щодо концентрації землі в одні руки – не більше 10 тис. га. Незалежно від кількості заснованих підприємств, сумарно на них всіх накладається ліміт 10 тис. га.
По-четверте, розрахуватися за придбану землю можна буде лише безготівково. До того ж, покупець має надати документи щодо законності походження коштів, за які купується земля. Якщо походження коштів не буде підтверджено, то операція з купівлі землі буде неможливою.
По-п’яте, встановлюється мінімальна ціна на землю, нижче якої її не можна продати. Ціна продажу земельних ділянок не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку (на сьогодні це у середньому 27,5 тис. грн за гектар).


Тарас Висоцький також повідомив, що законопроектом пропонуються пільгові умови придбання сільськогосподарської землі для фермерів. Зокрема, агровиробники, які ведуть господарство на землях, переданих їм у постійне користування (до 100 га), будуть мати можливість придбати цю землю у розстрочку на 7 років без аукціонів.


Кошти від продажу землі підуть на розвиток сільських територій. Частина коштів від продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності будуть розподілені у спеціально створений Фонд розвитку сільських територій, з якого фінансуватиметься їх інфраструктура, заходи енергозбереження, освіта та медицина.


Презентація щодо земельної реформи (законопроект 2178-10 до другого читання) тут


1689Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

zem17 січня 2020 19:26
0
Пока рано открывать рынок земли. Сначала надо пересажать рейдерюг, захватывающих земельные участки. И навести в стране порядок.

Петиция: Запретить продажу Земли в Украине: https://petition.president.gov.ua/petition/76860
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: