Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/16/perinatalnii-tsentr-u-kropivnitskomu-potrebue-onovlennja-obladnannja.htm
новини, 16 січня 2020

Перинатальний центр у Кропивницькому потребує оновлення обладнання


Відділення реанімації новонароджених обласного перинатального центру потребує заміни та оновлення медичного обладнання. Суспільному про це розповіла завідувачка перинатального центру Тетяна Мітєва. Апарати підтримки дихання, кювети, реанімаційні системи та монітори працюють з 2012 року.


Обладнання, від роботи якого залежить якість надання медичної допомоги новонародженим, виходить з ладу і щороку потребує ремонту. У відділенні виходжують дітей вагою від п’ятисот грамів. Діти тут перебувають від кількох днів до чотирьох місяців.


За словами завідувачки відділення Катерини Пизіної, нині в реанімації перебувають семеро новонароджених. П’ятеро з них – на апаратах підтримки дихання: ”Апарат штучної вентиляції легень у нас з моменту заснування відділення. Маємо три таких апарати. Вони майже вісім років функціонують у постійному режимі. Їх вже не випускають, адже вони втратили актуальність. Термін їх роботи вичерпується”.


У відділенні одинадцять апаратів підтримки дихання. Три з них потребують заміни. Найновіший з них – апарат штучної вентиляції легень. Його отримали два роки тому. Катерина Пизіна розповіла, що заміни потребують монітори, які контролюють показники здоров’я, пристрої для введення ліків та їжі, реанімаційні системи та кювези, що контролюють температуру дитини: ”Потребуємо багато чого, адже резерв вичерпано, наявна апаратура постійно ламається, гроші, потрібні на ремонт, немалі. Іноді виходить так, що легше купить нову апаратуру ніж ремонтувати стару”.


За словами завідувачки перинатального центру обласної лікарні Тетяни Мітєвої, оновлення медичного обладнання дозволить суттєво поліпшити якість лікування передчасно народжених немовлят: ”Заміна старої апаратури вартуватиме п’ять-шість мільйонів гривень. Це апаратура, яка відстежує стан дитини протягом доби, апаратура для підтримки дихання, сучасна діагностична апаратура”.


Директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко розповів, що про те, чи виділять гроші на оновлення медичного обладнання з обласного бюджету, стане відомо після засідання сесії обласної ради: ”Ми відвідуємо усі заклади для того, щоб обрати цьогорічний пріоритет фінансування. Готуємося до бюджетного процесу – розподілу грошей сесією обласної ради. Ми почали цей процес, це відбулося в обласній лікарні. Розуміємо, що там потрібно до оснащення. Ми акцентуємо увагу всіх задіяних осіб на тому, що нам потрібно оновити реанімаційне обладнання”.


За рік у цьому відділенні виходжують понад сто передчасно народжених дітей.


1865Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: